El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, va activar ahir el Consell de Defensa de la Nació (Codena) en resposta a «l'amenaça imperial» d'Estats Units, després que la Casa Blanca amenacés el país amb «dures» sancions econòmiques si es concretés l'Assemblea Nacional Constituent. El mandatari va assegurar que a Veneçuela «no li dona ordres ni la governa cap govern estranger».

El canal estatal VTV va transmetre després imatges de la instal·lació del Consell de Defensa Nacional en el palau presidencial de Miraflores, a Caracas, al qual van anar els membres naturals de l'òrgan i altres alts funcionaris de la revolució bolivariana convidats pel cap d'Estat.

El Codena, segons la Carta Magna, «és el màxim òrgan de consulta per a la planificació i assessorament del Poder Públic en els assumptes relacionats amb la defensa integral de la nació, la seva sobirania i la integritat del seu espai geogràfic».

El president d'EUA, Donald Trump, va amenaçar dimarts amb «dures i ràpides» sancions econòmiques contra Veneçuela si el Govern segueix avançant amb els seus plans de formar una Assemblea Nacional Constituent, el procés electoral de la qual està convocat per al proper dia 30 de juliol.

«Estats Units no es quedarà quiet mentre Veneçuela s'enfonsa. Si el règim de Maduro imposa la seva Assemblea Constituent el 30 de juliol, Estats Units prendrà accions econòmiques ràpides i dures», va apuntar Trump en un comunicat.

Relacions en punt mort

Les relacions diplomàtiques entre Veneçuela i els Estats Units es mantenen en un punt mort des de finals de 2008, quan el llavors president Hugo Chávez va expulsar l'ambaixador nord-americà Patrick Duddy per presumptament estar involucrat en plans de magnicidi.

Des de llavors, i malgrat els intents de tots dos governs per reanimar els seus llaços diplomàtics, la relació de tots dos països es manté sota mínims.