La Comissió d'investigació sobre l'ús polític de la Policia durant l'etapa de Jorge Fernández Díaz com a ministre de l'Interior va concloure amb la constatació que va haver-hi una utilització policial per perseguir els adversaris polítics i que també va haver-hi un «abús de poder» per part dels seus responsables. Així ho va acordar per majoria la Comissió, que va aprovar un dictamen amb el vot en contra del PP, l'abstenció de Ciutadans i set vots particulars que aniran al Ple per a la seva votació.

El diputat de Ciutadans Miguel Gutiérrez va justificar la seva abstenció en la percepció del seu grup que no ha existit una brigada de policia política com a tal, sinó una deixadesa de funcions per part del Ministeri que no van controlar el que estaven fent alguns dels seus comandaments.

La proposta de Podem de portar les conclusions a la Fiscalia no va ser acceptada, però aquest partit va anunciar que presentarà una querella perquè es depurin les possibles responsabilitats criminals, una vegada que la Comissió va constatar-ne les polítiques, que deriven en Fernández Díaz, l'exdirector de la Policia Ignacio Cosió i el seu ex-número dos Eugenio Pino.

El dictamen va concloure que sota el mandat de Fernández Díaz, «usant de manera fraudulenta el catàleg de llocs de treball, es va crear una estructura sota les instruccions de Cosidó, per ordre de Pino, amb el coneixement del ministre, destinada a obstaculitzar la investigació dels escàndols de corrupció que afectaven el Partit Popular». També va existir una estructura creada per al seguiment, la investigació i, en el seu cas, la persecució d'adversaris polítics, com el PSOE, Podem o el procés català, també anomenada «Operació Catalunya».

Unes decisions que, segons el text acordat sobre la base de les conclusions del PSOE, han suposat «una inacceptable utilització partidista amb objectius polítics dels efectius, mitjans i recursos del Departament d'Interior i de les forces i cossos de seguretat de l'Estat, amb un abús de poder que trenca les regles essencials de la democràcia i de l'Estat de Dret».

Però també s'ha inclòs un tercer punt per deixar clar que no s'ha jutjat la Policia en aquests treballs de la Comissió, ja que el comportament majoritari del cos «obeeix al mandat constitucional i legal» i al treball que «de manera lloable» fan cada dia els agents.

El quart i últim punt és un toc d'atenció per «exterioritzar» la «poca col·laboració» del Govern a l'hora de remetre l'abundant documentació sol·licitada pels grups, si bé, com ha subratllat el diputat socialista Juan Carlos Campos, a vegades ha anat «molt just de temps». Campos va dir que aquella era «una de les pàgines negres de la democràcia». Podem va anunciar que posaria a disposició de la Fiscalia els indicis de responsabilitat criminal que la Comissió va apreciar en les conclusions. D'altra banda, el PDeCAT va anunciar que portarà a la Mesa del Congrés la denúncia per les mentides de Fuentes Gago perquè la Fiscalia pugui obrir una investigació.

Després de la reunió, el PP no va comparèixer davant dels periodistes.