L'autòpsia practicada al cadàver de l'expresident de Caja Madrid Miguel Blesa va confirmar ahir el suïcidi del banquer per un tret al pit amb un rifle de caça de la seva propietat.

El cadàver de Blesa va sortir de les dependències de l'Institut Anatòmic Forense de Còrdova i va arribar al tanatori de Las Quemadas de Còrdova, on van trobar-s'hi familiars i amics del difunt per incinerar-lo i avui serà enterrat a Linares (Jaén), la localitat on va néixer.

Segons va informar el Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia (TSJA) en un comunicat, el Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 2 de Peñarroya-Pueblonuevo, encarregat de la recerca, va rebre l'informe de l'autòpsia en la qual es confirma que es tracta d'una mort «per autolesió per arma de foc».

Mort per «pressió mediàtica»

Fermín Gallardo, un dels administradors de la finca on dimecres va morir l'expresident de Caja Madrid Miguel Blesa i amic de la víctima, va comparar en declaracions a les portes de l'Institut de Medicina Legal de Còrdova la mort de Blesa amb la de la dirigent popular Rita Barberá i la va atribuir a la «pressió» que tots dos havien sofert.

Gallardo, que es trobava present a la finca Puerto del Toro, a la localitat cordovesa de Villanueva del Rey, quan van succeir els fets, va dir que Blesa «no venia a caçar a la finca» i que el banquer va usar la seva pròpia arma per disparar-se un tir al pit «per no comprometre'ns als altres».

A més, va insistir que Blesa era un home «molt ordenat», per la qual cosa era «anormal» que arribés de matinada a la finca «i que a la maleta només hi portés una camisa i uns calçotets», per la qual cosa intueix que tenia una «idea del que anava a fer».

Gallardo va explicar que Blesa només anava a aquella finca «un parell de vegades l'any» i que en els últims anys «ja no caçava gens» i que anava a Villanueva del Rey «a descansar».

La inesperada mort per un tret al pit de l'expresident de Caja Madrid Miguel Blesa no impedirà que els seus hereus hagin d'assumir la responsabilitat civil i, per tant, fer front a les possibles indemnitzacions que se'n puguin derivar, tret que renunciïn a l'herència.

Dels molts fronts judicials que Blesa tenia oberts, el més mediàtic va ser el de les targetes opaques de Caja Madrid, pel qual va ser condemnat a sis anys de presó; la sentència està recorreguda davant el Suprem, i encara que el recurs de l'exbanquer cau de forma automàtica, els seus hereus tenen la possibilitat de presentar-ne un altre.

Pel que fa a les altres dues causes que Blesa encara té obertes, els sobresous de Caja Madrid i les participacions preferents emeses per l'entitat, un jutjat d'instrucció va decretar el febrer l'obertura d'un judici oral per un delicte d'administració deslleial continuada.

Pel que fa a la peça sobre participacions preferents, el titular del jutjat central d'instrucció n-umero 4, Fernando Andreu, va decidir el novembre de l'any passat reactivar la causa, per aclarir si l'antiga cúpula de Caja Madrid va utilitzar l'emissió de deute subordinat i/o participacions preferents per captar actius i disfressar la situació d'insolvència.

El cadàver de l'exbanquer va ser trobat a les vuit del matí en una finca anomenada Puerto del Toro, a la localitat de Villanueva del Rey, a la província de Còrdova, fins on es van desplaçar agents de la Guàrdia Civil i metges facultatius que van confirmar la defunció.

La mort de Blesa va provocar reaccions d'alguns líders polítics com la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, o de l'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena. Ambdues van lamentar la mort de Blesa i van donar el condol a la seva família, de la mateixa manera que va fer el PSOE.