El Parlament polonès va aprovar ahir la polèmica reforma del Tribunal Suprem impulsada pel Govern nacionalista de Llei i Justícia, una mesura criticada per les institucions europees i que ha unit gran part de l'oposició en considerar que es busca acabar amb la divisió de poders.

A favor van votar 235 diputats del partit governant Llei i Justícia, que compta amb majoria absoluta en la càmera, enfront de 192 en contra i 23 abstencions, d'una part del grup parlamentari del Moviment Kukiz 15.

La norma, que ha provocat manifestacions de ciutadans i fortes crítiques per part de la Comissió Europea (CE), inclou algunes modificacions sobre el text original encara que, segons l'oposició, facilita el control del Tribunal Suprem per part del Govern i posa fi al mandat dels jutges d'aquesta institució.

«Hem assistit al frau més gran en la història del parlamentarisme polonès i, si els canvis entren finalment en vigor, aviat estarem fora de la Unió Europea», va assegurar Borys Budka, un dels portaveus de la principal força de l'oposició, Plataforma Ciutadana.

«Ningú voldrà mantenir contacte amb un país en el qual els jutges i tribunals estan subordinats al partit en el poder», va afegir.

La norma té encara que passar pel Senat, on el partit ultraconservador Llei i Justícia també compta amb majoria absoluta, i ser ratificada pel president, Andrzej Dubte, vinculat a aquest grup, per entrar en vigor.

Budka va anunciar protestes per demanar a Duda que veti el projecte de llei aprovat avui i els altres dos aprovats el 12 de juliol passat, dins de la polèmica reforma judicial impulsada pel Govern.

El president polonès, fins al moment condescendent amb totes les lleis aprovades pel partit governant, va amenaçar fa dos dies amb no ratificar el projecte sobre el Tribunal Suprem si abans no es modifica la reforma de l'òrgan de govern dels jutges aprovada la passada setmana, que també ha rebut nombroses crítiques.

La votació d'ahir va ser rebuda amb protestes per part d'alguns grups de ciutadans congregats a les portes del Parlament.

La Comissió Europea va amenaçar ahir d'activar l'article 7 dels tractats europeus, la qual cosa implicaria la suspensió del dret a vot de Polònia en les reunions del Consell de la Unió Europea (UE), si el Govern d'aquest país segueix avançant amb la seva reforma del sistema judicial.

La primera ministra polonesa, Beata Szydlo, en una intervenció televisada , va justificar la reforma judicial del Govern, que va qualificar de necessària per aconseguir que els tribunals funcionin «amb eficiència» i responguin a les expectatives dels «ciutadans de bé».

Szydlo va lamentar l'actitud de gran part de l'oposició al Parlament durant les últimes votacions, a la qual va acusar de «mostrar la seva veritable cara» i de buscar l'«anarquia, l'agressió, l'enfrontament i les provocacions en lloc d'un debat de fons» sobre les reformes proposades.