El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, va retreure ahir la «lentitud desesperant» de les causes complexes per corrupció, convertida ja en un «greu problema d'Estat», ja que aquest tipus de processos «s'haurien de resoldre en un any, però no en vuit».

En aquesta línia, va advertir que les causes judicials molt dilatades en el temps estan afectant «al sistema polític i causant desafecció en la societat». També es va referir, durant la seva intervenció en els cursos d'estiu de la Universitat Complutense de Madrid a San Lorenzo del Escorial al referèndum català ia la seva intenció, com va assegurar dimecres passat en declaracions a Efe, de perseguir la compra d'urnes, ja es faci de forma pública, o encoberta.

«A partir del pronunciament del Tribunal Constitucional dient que la consulta està fora de la llei, el que fa sempre la Fiscalia és prendre les accions oportunes per intentar impedir-ho», va subratllar Maza. En aquest sentit, el fiscal general va deixar «a l'última paraula dels tribunals» la solució al problema a Catalunya i va assegurar que, des de la seva posició, no li competeix fer comentaris polítics i que ha d'estar «en línia amb l'Estat de dret i amb la llei».

Durant la seva compareixença en el curs, José Manuel Maza també va defensar la «autonomia» dels fiscals, que és el que s'ha de buscar «en comptes de la independència, ja que això significaria que el fiscal està fent les funcions del jutge».

I en aquesta línia va tornar a la qüestió a Catalunya per preguntar-se «si deixéssim, per exemple, que cada fiscal fos independent a Catalunya, faria llavors cadascú el que volgués?» Sobre la figura del fiscal general de l'Estat, Maza ha recordat que des de 2007 «al fiscal general no se'l pot parar i que, si és deshonest, aquí la llei no pot entrar», pel que va recalcar que «només queda encertar en la persona».

Assumir les investigacions

«De tota manera, si tant ens preocupa l'autonomia del fiscal i si tanta por ens dona que el fiscal pugui ser manipulat, modifiquem primer el seu Estatut», va afegir Maza, abans d'incidir en la necessitat que siguin els fiscals els que assumeixin les tasques d'investigació. «No es tracta de treure la gorra al jutge instructor i posar-li al fiscal», sinó d'instaurar la figura del «fiscal investigador», va voler deixar clar, convençut que «tard o d'hora haurem de fer aquest pas, perquè el nostre sistema actual no és homologable amb la resta de països del món». Per reforçar la seva defensa sobre aquest canvi, va recordar que l'any passat els fiscals van efectuar un total de 16.000 diligències d'investigació, el que demostra que «el fiscal ja està investigant». Finalment, també va defensar l'instrument de l'acció popular, una institució «originària d'Espanya», encara que ha reconegut que ell mateix ha patit «l'ús espuri que se li pot donar a l'acció popular».

Crida a confiar en la justícia

Després de la intervenció del fiscal general, va prendre la paraula en l'acte de cloenda del curs sobre «Pacte d'Estat per la Justícia» el president del Consell General del Poder Judicial i el Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, qui va incidir que és «fonamental que la societat confiï en la Justícia». «Són moltes les peces que s'han de engranar perquè la nostra Justícia funcioni, però hem d'establir vies fluides de comunicació entre operadors jurídics i institucions, perquè treballem en comú», va dir.