El president dels EUA, Donald Trump, va atribuir-se ahir plens poders per perdonar crims, que suposadament està explorant en el marc de les recerques per la trama russa, i va carregar contra els mitjans de comunicació per les seves «filtracions il·legals», com la relativa al seu fiscal general, Jeff Sessions. «Encara que tots estan d'acord que el president dels EUA té el poder absolut de perdonar, per què cal pensar en això quan de moment l'únic crim són les filtracions contra nosaltres?». «Notícies falses», va escriure Trump a Twitter a primera hora del matí.

El diari Washington Post va informar dijous que Trump ha demanat informació sobre el seu poder executiu per indultar els seus assessors, els seus familiars i fins i tot a si mateix, i que els seus advocats estan avaluant fins on arriba aquesta potestat.

Els presidents dels EUA tenen l'autoritat d'indultar altres persones per crims federals, però no està clar si poden perdonar-se a si mateixos, una possibilitat que no està explícitament prohibida en la Constitució però que alguns experts consideren inviable perquè suposaria un clar conflicte d'interessos.

Sense límits

L'ús de la paraula «absolut» per part de Trump suggereix, en qualsevol cas, que no veu gaires límits a la seva autoritat i podria considerar utilitzar-la en relació amb les investigacions del FBI i del Senat pels suposats llaços entre el seu equip i el govern rus durant la campanya electoral de 2016.

Trump també es va referir, en un altre tuit, a la informació revelada aquest divendres pel Washington Post, sobre les activitats del fiscal general d'EUA, Jeff Sessions, durant la campanya electoral. Sessions en les quals qui aleshores era senador va parlar durant una reunió amb l'ambaixador rus a Washington, Sergei Kislyak, sobre assumptes relacionats amb la campanya de Trump, un extrem que l'ara fiscal general havia negat fins ara.

«Una nova 'filtració d'intel·ligència' del Washington Post propietat d'Amazon, aquesta vegada contra el fiscal general Jeff Sessions. Aquestes filtracions il·legals, com les de [l'exdirector de l'FBI James] Comey, han de parar!», va afirmar Trump a través de la xarxa social, amb referència a les fonts d'intel·ligència citades pel diari de la capital.

Acusa «New York Times»

D'altra banda, Trump també va acusar ahir el diari New York Times de «frustrar» un pla del seu Govern per matar el líder del grup yihadista Estat Islàmic (EI), Abu Bakr al Bagdadi, sense aportar detalls sobre la seva denúncia.

«El fracassat New York Times va frustrar un intent dels EUA per matar el terrorista més buscat, Al Bagdadi. Els seus malaltissos interessos per sobre de la seguretat nacional», va escriure Trump en un llarg reguitzell de tuits a primera hora del matí.

Tot i això, el president nord-americà no va donar detalls sobre com va poder el rotatiu novaiorquès haver suposadament desbaratat una operació militar o d'intel·ligència contra el capitost del grup gihadista.