Els grups parlamentaris del Congrés van acordar per unanimitat un pacte d'Estat contra la violència de gènere, el primer gran acord de la legislatura, que inclou 200 mesures amb una dotació pressupostària de 1.000 milions d'euros en cinc anys.

Tots els partits han donat suport al dictamen de la subcomissió creada en la Comissió d'Igualtat per aconseguir l'acord, després de romandre reunits durant vuit hores i mitja amb la finalitat de revisar algunes qüestions pendents com el concepte de violència de gènere i el pressupost.

Encara que tots els grups van celebrar la consecució d'aquest «acord de mínims», que haurà de passar per la Comissió d'Igualtat divendres que ve, el PSOE i Podem van anunciar que presentaran vots particulars al pacte per considerar-ho que és «insuficient» i «descafeïnat».

El document preveu iniciatives en matèria de sensibilització i prevenció; millora de la coordinació institucional; perfeccionament de l'assistència de les dones i els menors, impuls de la formació dels agents implicats i seguiment estadístic.

Entre les propostes, segons el sotssecretari de Política Social i Sectorial del PP, Javier Maroto, figura que les dones víctimes de violència de gènere sense recursos i sense treball puguin tenir sis mesos de prestació per desocupació per poder fer un pas endavant en la seva nova vida.

Tots els partits van acordat que en tots els col·legis hi hagi assignatures obligatòries per parlar d'igualtat o que en les carreres professionals dels àmbits sanitari, judicial, educatiu o policial les matèries de violència de gènere siguin obligatòries i avaluables.

Els grups també van consensuar afavorir la coordinació en matèria de sanitat perquè els professionals puguin interpretar adequadament els símptomes de la violència de gènere.

Una altra de les propostes està orientada al fet que les calúmnies i les injúries en relació amb la violència de gènere disposin de penes pròpies per a delictes comesos a internet.

Igualment, va dir, s'ha fet un pas endavant en el dret de dispensa a declarar que tenen totes les denunciants i que en el cas de violència de gènere és una de les principals raons per les quals les dones no denuncien.

Maroto va qualificar aquest acord com «un fet sense precedents en la història del nostre país». «En aquest moment, només cabia una resposta possible en matèria de violència contra les dones i era la unanimitat, la resposta conjunta dels representants del poble al Congrés i el Senat per dir que això és de tots i que la solució correspon a tothom», va assenyalar el dirigent del PP.

La portaveu socialista d'Igualtat, Ángeles Álvarez ha considerat que «aquest país ha de felicitar-se perquè hem estat capaços d'aconseguir un acord de mínims», però ha lamentat que no s'hagin inclòs moltes demandes del seu partit, per la qual cosa formularà vots particulars al document.