El gendre i assessor del president nord-americà Donald Trump, Jared Kushner, va negar davant el Senat qualsevol negligència en els seus contactes amb russos l'any passat, va dir que no té «res a amagar» i va escometre contra els qui suggereixen que el seu sogre va guanyar les eleccions amb l'ajuda de Moscou.

Kushner és la persona amb més influència sobre Trump d'entre aquells que estan sent investigats per l'FBI i el Congrés pels seus contactes amb el Kremlin durant la campanya electoral i el període de transició, i va comparèixer davant el Comitè d'Intel·ligència del Senat per tractar de netejar el seu nom.

«No vaig cometre actes de col·lusió (pacte il·legal per danyar un tercer) amb Rússia, ni sé de ningú més en la campanya que ho fes», va dir Kushner en una declaració davant la premsa a la Casa Blanca, en la qual va resumir el seu testimoniatge davant el Senat.

«No vaig mantenir contactes inadequats. No he depès de fons russos per finançar les meves activitats empresarials, i he estat totalment transparent en proporcionar la informació sol·licitada» per l'FBI i el Congrés, va afegir Kushner.

El gendre de Trump va defensar que el seu sogre va guanyar les eleccions perquè «tenia un missatge millor i va dirigir una campanya millor» que els demòcrates, i va dir que «suggerir una altra cosa ridiculitza els qui van votar per ell» en les eleccions presidencials de 2016.

A primera hora del matí, Kushner va distribuir a la premsa una declaració d'onze pàgines que es disposava a llegir davant el Senat.

En aquesta, Kushner va intentar minimitzar la seva implicació en la trobada que va mantenir el juny de 2016 amb una advocada russa i altres sis persones, entre elles el fill gran de Trump, Donald Jr., qui esperava obtenir allí informació nociva sobre la llavors candidata demòcrata Hillary Clinton, fet que finalment no va ocórrer.

Kushner va afirmar que no va llegir la cadena de correus electrònics que li va reexpedir Donald Jr. en demanar-li que li acompanyés a la trobada, i que ni tan sols sabia amb qui anaven a reunir-se, per la qual cosa no era conscient de la promesa sobre informació relativa a Clinton.

«Quan vaig arribar, (...) l'advocada russa estava parlant sobre un veto a les adopcions als Estats Units de nens russos. No tenia ni idea de per què s'estava parlant d'aquest tema i vaig decidir ràpidament que estava perdent el temps en aquesta reunió», va explicar Kushner.

Al cap de deu minuts, Kushner va escriure al seu assistent i li va demanar telefonar-li al cel·lular per tenir una excusa i poder anar-se'n de la cita.

A la seva declaració, Kushner es va comprometre a cooperar amb les recerques sobre Rússia. «Els documents que els proporciono demostraran que vaig tenir, potser, quatre contactes amb representants russos dins dels milers que vaig sostenir durant la campanya i la transició, dels quals cap va tenir un impacte en les eleccions i cap va ser particularment memorable», va destacar.

Trobada amb l'ambaixador

Kushner va citar en primer lloc una trobada l'abril de 2016 amb l'ambaixador rus a Washington, Sergei Kislyak, a l'hotel Mayflower de la capital, on Trump va fer un discurs sobre política exterior.

Allí, Kushner va conèixer Kislyak i tres ambaixadors més, els qui li van parlar durant «menys d'un minut» i «van expressar interès a crear una relació positiva» si Trump guanyava les eleccions.

El gendre de Trump va argumentar que la seva relació amb Kislyak era tan mínima que ni tan sols recordava el seu nom l'endemà de la victòria de Trump al novembre, quan la campanya va rebre una nota de felicitació atribuïda al president rus, Vladímir Putin, i va voler contactar al diplomàtic per verificar la seva autenticitat.

L'1 de desembre, Kushner va rebre a Kislyak a la Torre Trump de Nova York, i li va expressar el seu «desig d'una nova etapa en les relacions», a més de preguntar-li per una possible persona de contacte entre l'equip de transició i Rússia.