Membres de la Plataforma de Víctimes de l'Alvia 04155 i representants de les principals forces polítiques, a excepció del PP, s'han manifestat a Santiago per «exigir veritat, justícia i reparació» per l'accident ferroviari que fa avui quatre anys va deixar 80 morts i 144 ferits.

El recorregut va començar a les 11.00 hores a l'estació de tren, on el president de la plataforma, Jesús Domínguez, va celebrar que, gràcies a la feina d'aquest col·lectiu, «quatre anys després tant l'Audiència Provincial com el jutge i la Unió Europea» donen suport a la seva lluita.

«En un dia de record hem de venir aquí a exigir que es depurin responsabilitats, tant les jurídiques com les polítiques», va assenyalar Domínguez, que va recordar que «hi ha fets molt greus, com que ens van vendre una línia dient que tenia els màxims sistemes de seguretat que encara no funcionaven».

D'aquesta manera va voler recordar les dues principals reivindicacions de les víctimes: la instal·lació del sistema de seguretat ERTMS en tot el tram Ourense-Santiago, «que hauria evitat l'accident i quatre anys després segueix sense estar operatiu», i la constitució d'una comissió d'investigació parlamentària i una comissió tècnica independent, «com ha reclamat l'Agència Ferroviària Europea».

Tot i que la creació d'aquestes comissions ha comptat amb la negativa del PP i el PSOE durant els últims anys, els socialistes han canviat recentment la seva postura i han formalitzat la petició d'una comissió d'investigació al Congrés, fet que les víctimes han volgut destacar.

Durant el recorregut fins a la praza do Obradoiro, els manifestants van exhibir pancartes amb les cares dels polítics que entenen com a responsables, com el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo; la llavors ministra de Foment, Ana Pastor, o el seu predecessor, el socialista José Blanco.

Mostres de suport

La manifestació va transcórrer amb tranquil·litat mentre les víctimes rebien mostres de suport espontànies dels transeünts, que van aplaudir al pas de la marxa, que posteriorment arribaria a l'Obradoiro per llegir un manifest per part d'un altre integrant de la plataforma, Víctor Taibo.

«Ens han enganyat els diferents governs venent una seguretat que no existia», va assegurar, que va centrar les seves crítiques en «els senyors del Partit Popular», als quals va reclamar «que no ens enganyin dient que hi ha un judici en marxa», després del que va recordar que les responsabilitat polítiques i judicials han de substanciar de forma independent, ja que «hi ha separació de poders».

«El projecte original es va modificar, rebaixant la seguretat, quan es va inaugurar la línia no es van fer els controls pertinents, que tampoc es farien més tard, quan el cap de maquinistes va alertar de la inseguretat del tram», va destacar Taibo, que va cridar a «posar tots els nostres mitjans perquè aquesta tragèdia no torni a succeir».

Taibo també va recordar que el director de Seguretat d'Adif, Andrés Cortabitarte, va ser imputat «en considerar el jutge que hi ha indicis d'una actuació deficient, per incompleta i parcial, en l'avaluació de riscos de la línia Ourense-Santiago», el qual mereixeria «el seu cessament immediat en el seu càrrec de lliure designació».

Les víctimes van estar acompanyades en tot moment pels portaveus de les principals forces de l'oposició al Parlament gallec (Lluís Villares, d'En Marea; Xoaquín Fernández Leiceaga, del PSdeG, i Ana Pontón, del BNG), així com per l'alcalde de Santiago, Martiño Noriega, i el portaveu de l'agrupació municipal de Ciutadans, Javier Sánchez-Agustino.

Els representants de les diferents forces polítiques van fer declaracions a la premsa abans de la marxa, en què van coincidir a expressar la seva solidaritat i assenyalar que el protagonisme ahir li correspon a les víctimes, els seus familiars i els seus amics.