a infanta Cristina no sabia el que feia el seu marit en el seu nom, i Rajoy ignorava el que feia el seu partit en el seu nom. El problema és que la germana del Rei es lucrava amb els manejos del seu espòs, i que el president del Govern va arribar a la Moncloa amb el combustible de les fosques maniobres en el PP. Que paguin Urdangarin i Bárcenas, si algú creu que els seus íntims eren irresponsables. A la declaració d'ahir davant l'Audiència Nacional va quedar clar que el titular de l'executiu s'aferra al càrrec que li ha regalat el PSOE perquè sap que, en cas contrari, s'arriscaria a ocupar la incòmoda posició del seu company vicepresident Rodrigo Rato davant idèntic tribunal.

«No vaig sentir mai parlar de finançament irregular» equival a la Infanta quan formulava que «mai no vaig sentir parlar de malversació», perquè per descomptat que els membres de la Família Reial no parlaven del botí públic en termes així de desagradables. Rajoy gairebé bat la marca de 160 «no ho sé» de la infanta Cristina.

Donat el seu distanciament de la formació conservadora que presideix, fins a la seva militància en el PP en les dates de marres ha de quedar en dubte.

Rebobinant, qui en la data d'actuacions hagués limitat els poders del president del Govern en el seu partit, hagués estat titllat de desinformat. I sobretot, de malintencionat. Ara resulta que només anava al despatx a llegir els periòdics. Repeteix l'estratègia de defensa de Jaume Matas, un altre company de gabinet de Rajoy amb tres condemnes penals a l'esquena.

Rajoy i la Infanta, mateix combat. Des de les seves respectives posicions quasidivines, s'han dignat a descendir de l'Olimp. Amb una nodrida protecció policial i des del pressupost que un matrimoni o un «fem el que podem» no significa res.

El president del Govern s'escuda que només tenia responsabilitats polítiques. El problema resideix que no assumeix aquestes responsabilitats. És superflu discutir si Mariano i Cristina han resultat guanyadors, perquè la seva victòria s'imposa a costa del descrèdit de les seves funcions.