El president del Govern, Mariano Rajoy, va centrar la seva declaració en el judici de Gürtel a subratllar que les seves funcions sempre han estat merament polítiques i no comptables, i ha negat que conegués la caixa B reflectida en els papers de Bárcenas, que ha dit - són «absolutament falsos».

En el seu testifical, que va durar una hora i cinquanta minuts, Rajoy va ratificar que va ser ell qui va donar ordre de deixar de contractar amb les empreses de Francisco Correa -a qui va negar conèixer més enllà de la salutació-, va afirmar que «mai» va saber que es paguessin comissions per adjudicacions i va dir no haver fet res a favor de Luis Bárcenas tot i els SMS que van intercanviar.

D'aquesta manera, Rajoy, a la que va ser la primera compareixença d'un president del Govern en una vista oral, es va anar desmarcant de les qüestions més espinoses que li va anar plantejant el lletrat de l'Associació d'Advocats Demòcrates per Europa (ADADE), acusació a instància per la qual va ser citat per donar el seu testimoni en el judici, que se celebra des del 4 d'octubre.

«Que passi el testimoni», va anunciar el president del tribunal, Ángel Hurtado, en cridar a declarar Rajoy, que finalment va ocupar un seient en estrades a la dreta del tribunal, desvelant un dels secrets més ben guardats sobre la seva presència en aquest judici.

Distinció entre política i finances

Les primeres qüestions van anar dirigides a conèixer l'abast les seves funcions quan va tenir responsabilitats en l'organització de les campanyes electorals, l'última a les generals de l'any 2000. Va explicar que en quatre ocasions va ser director de campanya i com a tal es va encarregar «exclusivament» de la part política, mentre que els pressupostos els elaboraven «els serveis econòmics» i va afegir que, igual que «en tots els aspectes econòmics del partit», hi ha una distinció «clara» entre la cosa política i la financera.

«Això està molt delimitat: els resultats es mesuren en vots i l'altra part és merament instrumental», va dir, per després subratllar que com a secretari general del PP: «Mai m'he ocupat de cap qüestió de comptabilitat, només m'importava que el Tribunal de Comptes em digués que els resultats eren positius». «No he assistit» a debats sobre pressupostos, ni sobre comptes «en els 30 anys que he estat al partit», va precisar.

Pel que fa al extresorer Luis Bárcenas, els famosos papers reflecteixen una suposada comptabilitat opaca del PP i que és un dels 37 acusats en aquest judici, entre altres motius per amagar 48,2 milions d'euros a Suïssa, Rajoy va assegurar que fins a la seva sortida del partit, el 2010, mai va tenir una queixa d'ell.

Sobre la caixa B

Pel que fa a aquesta caixa B, ha assegurat que desconeixia la seva existència i ha afirmat que, en contra del que consta en aquests apunts, «mai» ha cobrat sobresous, per la qual cosa va considerar que els anomenem papers de Bárcenas «són absolutament falsos».

Dels SMS que es va intercanviar amb ell el 2012 - «sigues fort» i «fem el que podem» - Rajoy va assegurar que ni el ni el seu partit van fer res que pogués perjudicar qualsevol procés i que va posar aquesta frase com va poder posar qualsevol altra, ja que a ell li agrada respondre als missatges que rep. En resposta a Wilfredo Jurado, advocat que representa el PSOE de Madrid, va assegurar que es va assabentar dels comptes a Suïssa de Bárcenas quan es van publicar en els mitjans de comunicació. Referent a això, li van preguntar per la frase que va pronunciar sobre aquests papers «res és cert, llevat d'alguna cosa»: «La recordo perfectament. Quan jo vaig conèixer aquells papers perquè es publicaven en els mitjans vaig veure que el que es publicava sobre mi era absolutament fals», va assegurar, per després afegir que després va poder comprovar que alguns «traspassos eren certs, pel que vaig veure que algunes coses podien ser certes».

Rajoy va relatar també com va prescindir dels serveis de les empreses del líder de Gürtel Francisco Correa i va explicar que va prendre aquesta decisió després d'una reunió amb el llavors tresorer Álvaro Lapuerta, eximit d'aquest judici per motius de salut. Correa va declarar al seu dia que tenia despatx al partit i entrava a la seva seu pel garatge com qualsevol de l'executiva i arran d'això Rajoy va assenyalar que no té «ni la més remota idea» de si el líder de Gürtel passava aquells dies per la seu del PP, com tampoc sap ara qui és a la seu.

Reunió amb Aguirre

També va admetre haver mantingut una reunió, d'uns cinc minuts, amb l'expresidenta madrilenya Esperanza Aguirre sobre presumptes irregularitats en els ajuntaments d'Arganda i Majadahonda i el li va aconsellar únicament que s'assabentés de què era concretament el que estava passant allà i que a la vista d'això prengués les mesures oportunes.