Els líders del PSOE, Pedro Sánchez, i de Podem, Pablo Iglesias, van arribar ahir al seu primer acord des de la volta de Sánchez per enfrontar-se a Mariano Rajoy: van a demanar conjuntament la compareixença del president del Govern després de la seva declaració en el judici del cas Gürtel.

Els dos dirigents va parlar ahir per telèfon i van acordar presentar una petició conjunta perquè la Diputació Permanent del Congrés debati i voti la convocatòria d'un ple extraordinari de la Cambra Baixa.

Volen així que Rajoy expliqui davant l'hemicicle els motius pels quals es nega a assumir responsabilitats polítiques pels casos de corrupció que s'han posat de manifest en el PP i que han motivat que hagi hagut de declarar com a testimoni en el citat cas.

Per posar en marxa tots els tràmits, els dos grups ja han registrat una petició conjunta perquè es reuneixi en els pròxims dies la Diputació Permanent, l'òrgan que substitueix el ple de la Cambra Baixa en períodes inhàbils de sessions i que ha de decidir si es convoca un ple extraordinari.

Sessió d'estiu

En presentar-la petició fora del període ordinari de sessions -de setembre a desembre i de febrer a juny-, la Cambra només pot celebrar sessions extraordinàries a petició del Govern, de la Diputació Permanent o de la majoria absoluta dels membres del Congrés.

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ja va anunciar que el seu partit no donarà suport a la proposta de Sánchez i Esglésies d'un ple extraordinari perquè això permetria a Rajoy fer un «míting» i dir «el que li doni la gana». El que no va concretar Rivera és si s'abstindran o votaran en contra d'aquesta sol·licitud.

El president del partit taronja va defensar que Rajoy acudeixi a la comissió d'investigació sobre el presumpte finançament irregular del PP, tal com està previst, perquè aquest format obliga el president a no mentir i permet un «acarament» entre els intervinents, el que pot aclarir més aspectes de la trama.

La clau de la votació

La clau per a la possible convocatòria d'aquest ple la tindran una vegada més dos dels socis del PP en aquest legislatura, Ciutadans i també el PNB.

La majoria absoluta de la Diputació Permanent -el màxim òrgan del Congrés en períodes inhábiles- s'obté amb 33 vots i el PP (25) al costat de UPN (1) i Ciutadans (6) sumen 32.

A l'altre costat de la bancada, el PSOE (15), Units Podem (12), ERC (2), PDeCAT (1) Compromís (1) i Bildu (1) també sumen 32 vots.

Si el PNB, amb un vocal a la Diputació Permanent, s'absté i Ciutadans vota en contra de la convocatòria del ple, es produiria un empat a 32, el que faria decaure la iniciativa signada per PSOE i Units Podem.