La vicesecretària general del PSOE, Adriana Lastra, va deixar clar, en al·lusió a la presidenta andalusa, Susana Díaz, que totes les resolucions aprovades al Congrés federal de juny són d'«obligat compliment» per a tot el partit, inclosa la referent a la plurinacionalitat de l'Estat. D'aquesta manera, Lastra es va referir al missatge de diumenge de la líder andalusa quan en la clausura del seu congrés va demanar a Pedro Sánchez que no li fes triar entre dues lleialtats, en referència al partit i a Andalusia.

A més de recordar aquesta obligació que tenen tots els socialistes amb les resolucions aprovades, la dirigent del PSOE va destacar que la direcció es posa «a disposició» del socialisme andalús per «enfortir-lo», que pugui guanyar les properes eleccions autonòmiques i «apuntalar» la victòria de Sánchez a les generals.

Lastra va fer aquestes afirmacions durant una roda de premsa a la seu de Ferraz, on es va celebrar l'última reunió de l'executiva abans de l'estiu, i en què va insistir que no hi ha «discrepàncies» en la manera d'entendre el model de país. De fet, cap de les resolucions que va aprovar el congrés andalús ni els altres cinc que es van celebrar aquest cap de setmana, segons va explicar, xoca amb les ratificades en el conclave de juny, ja que, segons la seva opinió, «es diu més o menys el mateix».

No caldrà triar

«Mai s'ha donat el cas que ningú incompleixi les resolucions congressuals i no es donarà», va pronosticar davant la polèmica suscitada per les paraules de Díaz. En tot cas, va recordar que al PSOE no s'ha produït mai la «dicotomia» d'haver de triar «entre dues lleialtats» i va donar per tancat el debat intern sobre la plurinacionalitat, perquè és quelcom que ja va aprovar l'òrgan «més sagrat» que té el PSOE.

Per part seva, el responsable de Transparència del PSOE, Odón Elorza, va posar en dubte la «legitimitat» de la presidenta andalusa per qüestionar la proposta socialista de model d'Estat plurinacional quan ni els seus representants andalusos van participar en el debat ni votar aquesta resolució.