El Ministeri d'Afers Estrangers ha efectuat «els tràmits necessaris» per al cessament del cònsol d'Espanya a Washington, Enrique Sardà Valls, després de conèixer-se un comentari seu en una xarxa social en què ridiculitzava la presidenta andalusa, Susana Díaz, i l'accent dels andalusos. Fonts del Ministeri d'Afers Exteriors van confirmar el cessament de Sardà, alhora que van destacar que tant el cessament com el nomenament del cònsol és una «decisió discrecional» del ministre, Alfonso Dastis.

El Govern andalús havia demanat a Dastis que reprovés el cònsol d'Espanya, que va publicar dilluns al seu compte de Facebook un comentari en què criticava la presidenta andalusa per portar un vestit similar al de la reina Letizia, alhora que es reia de l'accent dels andalusos.

Díaz, va assegurar en el seu compte oficial de Twitter que se sent «orgullosa de ser andalusa» i del seu «accent andalús», en resposta al comentari de cònsol. «La seva conducta ha de ser reprovada», va assegurar el vicepresident de la Junta, Manuel Jiménez Barrios, que va parlar per telèfon amb el ministre, que no coneixia el que havia passat, per transmetre-li la queixa del Govern andalús i demanar-li que es produís una «rectificació pública».

Obligada cortesia

Després de destacar que un responsable públic ha de «comportar-se amb la deguda cortesia i d'acord amb la representativitat que li ha atorgat el poble espanyol», va sentenciar que «aquest senyor no està a l'altura del càrrec públic que ostenta».

El també conseller de la Presidència, Administració Local i Memòria Democràtica també havia enviat a més una carta a Dastis en la qual li sol·licitava formalment que fos reprovat.

En la missiva, Jiménez Barrios li recorda al ministre que l'autor del comentari «no és només un ciutadà que exerceix la seva llibertat d'expressió fent una declaració desafortunada», sinó que es tracta d'un representant diplomàtic del Govern d'Espanya «en una de les principals ciutats del món, la capital dels Estats Units».