La central nuclear de Santa María de Garoña (Burgos), la més antiga de les set que operen a Espanya i l'activitat de la qual està aturada des de desembre de 2012, deixarà de funcionar després de la decisió del Govern de no renovar-li l'autorització, va anunciar el ministre d'Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal.

El ministre va assegurar que l'Executiu ha pres aquesta decisió per l'escàs impacte de la central al sistema elèctric espanyol, ja que té una potència de 400 megawatts i perquè no hi ha certesa política ni econòmica perquè puguin amortitzar les inversions necessàries, donada l'oposició de la majoria de grups parlamentaris.

Garoña, situada a la vall de Tobalina, és la tercera central nuclear que es tanca a Espanya, després dels tancaments de les de Vandellòs I (Tarragona) i Zorita (Guadalajara).

Nadal va assenyalar que l'ordre ministerial per la qual es denega la renovació de l'autorització es signarà «immediatament» i el seu desmantellament durarà entre 13 i 16 anys. Va deixar clar que aquesta decisió del Govern no es pot extrapolar a la resta de les centrals i que l'Executiu segueix apostant per l'energia nuclear. Va recordar que el seu tancament tindrà un impacte «nul» en la seguretat del subministrament i en el preu de l'electricitat.

Segons Nadal, la decisió s'ha pres «veient el context de clara oposició política» i tenint en compte que les empreses han volgut utilitzar aquest tema com a «element de pressió» per canviar la regulació. En tot cas, va assegurar que la posició del Govern hauria estat «diferent» si l'Executiu hagués tingut majoria parlamentària.