Iñaki Urdangarin ha demanat al Suprem la seva absolució en el cas Nóos, al·legant que va actuar únicament com «un mediador sense coneixements de Dret Administratiu» per aconseguir, amb els seus «contactes esportius i institucionals», que Balears celebrés uns fòrums sobre turisme i esport o patrocinés «el millor equip del món de ciclisme». Tenint com a base aquesta tesi, Urdangarin es qualifica a ell mateix com un «amigable componedor», segons el recurs de cassació, publicat ahir pel diari El Mundo, interposat per la seva defensa contra la sentència de l'Audiència Provincial de Palma que el va condemnar a 6 anys i 3 mesos de presó per delictes de prevaricació, malversació de cabals públics, frau a l'Administració, tràfic d'influències i dos delictes fiscals.

Assegura a més en el seu recurs que va actuar «amb la consciència que tot es feia correctament i legal», descarregant de nou la responsabilitat de les contractacions en el seu exsoci Diego Torres, vicepresident de Nóos, que també ha demanat l'absolució al Tribunal Suprem.

Per tot això, el marit de la infanta Cristina entén que la sentència per la qual ha estat condemnat està basada en «fonamentacions il·lògiques, absurdes i que manquen de la solidesa i raonabilitat legalment necessàries» i apunta a que aquesta versió judicial «resulta més improbable que probable».

En el recurs presentat per Diego Torres, aquest insisteix que totes les activitats de l'Institut Noos estaven supervisades per la Casa Reial, fins al punt de controlar el que feien els seus «becaris».

El cas Nóos va arribar ja al Suprem el passat 3 de juliol quan la Fiscalia va presentar el seu recurs reclamant augmentar la condemna de l'exduc de Palma en un mínim de 10 anys i un màxim de 14 anys de presó, depenent de la pena alternativa que l'alt tribunal consideri més apropiada imposar en aquest cas.

També va demanar augmentar la pena a Torres i a l'expresident balear Jaume Matas i condemnar quatre dels absolts de la branca valenciana del cas.

L'advocat d'Urdangarin, Mario Pascual Vives, va afirmar que confia que el Tribunal Suprem l'absolgui de tots els delictes pels quals el va condemnar l'Audiència de Palma, ja que al que es dedicava era a «fer una simbiosi entre esport i turisme», com fa, segons el seu parer, el Tour de França.

En declaracions abans d'entrar al seu despatx de Barcelona, Pascual Vives va explicar que ha presentat un recurs de cassació molt extens, de 248 pàgines, en el que «hem intentat treballar tan bé com hem pogut» i en el que sol·licita «l'absolució de tots i cadascun dels delictes pels quals en el seu moment l'Audiència de Palma» va condemnar Urdangarin.

El lletrat va indicar que el recurs incideix en què Urdangarin «no tenia coneixements de dret administratiu», i que es dedicava a «un projecte únic i exclusiu, que era el de poder fer la simbiosi entre esport i turisme, que veiem encara a dia d'avui l'important que arriba a ser». «Si es fixen per exemple en el Tour de França, van apareixent totes les ciutats i tots els pobles que recorre per fer precisament la propaganda d'aquests llocs, i les ciutats estan desitjant poder acollir aquests esdeveniments de primera magnitud», va destacar.