L'excònsol cessat per criticar Díaz: «Ja no hi ha llibertat d'expressió»

El diplomàtic demana perdó per la seva broma «desafortunada» però lamenta que a Espanya s'hagi perdut «el sentit de l'humor».Zoido agraeix a Dastis la immediata destitució del cònsol

03.08.2017 | 07:25

L'excònsol d'Espanya a Washington Enrique Sardà Valls, destituït per burlar-se de Susana Díaz en una xarxa social, va demanar perdó per la seva broma admetent que va ser «desafortunada» i «absurda», però va considerar que el seu cessament és «desproporcionat»i es va queixar que a Espanya ja no hi ha «llibertat d'expressió» ni «sentit de l'humor».

Enrique Sardà va oferir la seva versió dels fets, començant per demanar disculpes per la seva «desafortunada» acció i reconeixent que havia «molestat moltíssima gent». En tot cas, creu que el seu comentari a Facebook s'ha «tret de context» i va assegurar que la seva intenció no era molestar, sinó «seguir la broma» del grup al qual pertany a l'esmentada xarxa social, amb el seu propi llenguatge. «S'usa exactament aquest llenguatge i aquesta manera d'escriure», va al·legar.

A més, va recordar que, «com a cònsol», ha atès els andalusos «amb gran plaer» i va confessar que se sent «molt lligat a Andalusia». «Adoro Andalusia i visito Andalusia molt sovint», va destacar. En tot cas, el diplomàtic català va dir no entendre l'«enrenou» i el que per a ell ha estat un «linxament» contra ell. «Gairebé em cremen a la foguera», va afirmar.

A més, pensa que el seu «fulminant» cessament és una mesura «desproporcionada». «Les decisions preses en calent mai són bones», va afirmar, tot afegint que accepta la decisió del ministre d'Afers Estrangers, Alfonso Dastis. «Estic a les ordres del ministre i si decideix que me n'he d'anar d'aquí, accepto la decisió», va explicar.

Sardà Valls va titllar d'«absurd» que «una persona» com ell, amb gairebé 40 anys de servei a l'Estat, hagi de deixar el seu càrrec per un «comentari en una publicació aabsurda». En aquest sentit, va retreure al Ministeri les maneres en les que li ho van comunicar: «Fulminant, mitjançant una trucada telefònica, sense poder defensar-me», va apuntar.

Per part seva, el ministre d'Interior, Juan Ignacio Zoido, va agrair al responsable d'Afers Exteriors i de Cooperació la seva «ràpida intervenció davant l'insult a Andalusia» del cònsol d'Espanya a Washington. «Hi ha actituds que són intolerables. Gràcies, Alfonso Dastis, per la teva ràpida intervenció davant l'insult a Andalusia», va escriure Zoido a la xarxa social Twitter.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema