Els països de la Unió Europea (UE) van assegurar que no reconeixen l'Assemblea Constituent impulsada pel president de Veneçuela, Nicolás Maduro, per dubtes sobre la seva legitimitat i van advertir que «intensificaran» la seva resposta si se segueixen soscavant els principis democràtics en aquest país.

La UE i els seus Estats membres «no poden reconèixer l'Assemblea Constituent per la seva preocupació pel que fa a la seva efectiva representativitat i legitimitat», va assenyalar l'alta representant de la Unió per a la Política Exterior, Federica Mogherini. Així, els països de la Unió Europea demanen a Maduro que prengui «mesures urgents per rectificar el curs dels esdeveniments» i assenyalen que estan «disposats a intensificar la resposta en cas que els principis democràtics se segueixin minant i la Constitució veneçolana no sigui respectada».

En particular, van instar Caracas a «suspendre» la instal·lació de la Constituent -la missió de la qual és modificar la Carta Magna- prevista per a avui al Palau Federal Legislatiu, on ara opera el Parlament de majoria opositora. «Les atribucions de totes les institucions previstes per la Constitució han de ser reconegudes explícitament», van afegir els països europeus.

Els països de la UE van lamentar «profundament» la decisió de les autoritats veneçolanes de «seguir endavant amb les eleccions» de la Constituent el passat 30 de juliol, que, segons la seva opinió, han «empitjorat la crisi» a Veneçuela.

Per part seva, el president dels Estats Units, Donald Trump, va responsabilitzar el mandatari veneçolà de «la salut i la seguretat» dels opositors Leopoldo López i Antonio Ledezma, als quals va considerar «presos polítics retinguts il·legalment pel règim».

«Els Estats Units condemnen les accions de la dictadura de Maduro. López i Ledezma són presos polítics retinguts il·legalment pel règim», va assegurar Trump, referint-se personalment per primera vegada a Veneçuela com a «dictadura» després que ja ho fes dilluns la seva portaveu.