El president brasiler, Michel Temer, evitarà el judici penal que amenaçava el seu mandat gràcies a la força que conserva la seva minvada base política, que es va imposar a la Cambra Baixa per arxivar els càrrecs de corrupció que va formular la Fiscalia. Per imperatius constitucionals, la Cambra de Diputats és la responsable d'autoritzar a la Cort Suprema l'obertura d'un judici penal a un governant, però l'oficialisme va aconseguir 263 vots en el ple d'aquest òrgan legislatiu i va evitar que el procés segueixi endavant.

L'oposició, que íntegrament es va bolcar a favor de judici, necessitava arribar a una majoria qualificada de dos terços (342 dels 513 diputats) per donar-li curs a l'acusació, però es va quedar en 227 vots.

«La Cambra de Diputats, que representa el poble brasiler, s'ha manifestat de manera clara i incontestable», va assegurar Temer en un breu pronunciament un cop conclosa la votació. El governant va afegir que «la decisió sobirana del Parlament no és una victòria personal», sinó que representa «una conquesta de l'estat democràtic de dret, de la força de les institucions i la pròpia Constitució».

El debat previ a la votació va deixar de banda l'àmbit jurídic, va tenir un to netament polític i la gran majoria dels diputats que es va pronunciar per arxivar la denúncia va fer referència a la «necessitat» que Temer continuï en el Govern per garantir la continuïtat de la lleugera recuperació econòmica que viu el país.