L'oficialista Delcy Rodríguez, presidenta de l'Assemblea Nacional Constituent (ANC) veneçolana, va convocar per a avui la primera sessió del «poder plenipotenciari» per tal d'iniciar el procés que reformarà la Constitució veneçolana i reordenar l'Estat. Rodríguez va ordenar notificar a tots els poders públics del país que s'ha instal·lat la Constituent, que en la seva primera sessió actuarà en nom del «poder originari del poble de Veneçuela», segons va indicar en el seu primer discurs com a presidenta d'aquest òrgan.

«No creguin que esperarem setmanes, mesos o anys. A partir de demà (avui per al lector) començarem a actuar des d'aquesta Assemblea Nacional Constituent, i als que fan guerra psicològica al poble els arribarà la justícia», va advertir.

Des del Saló Elíptic del Palau Legislatiu veneçolà, la presidenta de l'Assemblea Nacional Constituent va indicar als altres representants de la institució que l'objectiu d'aquest procés, que podria durar un any, és «apartar» els impediments de l'actual Carta Magna. «Hem vingut aquí no a destruir la nostra constitució, hem vingut a apartar del camí tots els obstacles, totes les arbitrarietats dictatorials que ens han impedit exercir la validesa material de la nostra Constitució», va dir.

Paral·lelament, el dirigent chavista Fernando Soto Rojas, que va encapçalar la presa de possessió de l'Assemblea Nacional Constituent , va assegurar que aquest òrgan neix per lluitar contra l'opressió estrangera i contra la «burgesia» nacional. La presa de possessió es va iniciar després que sonessin les notes de l'himne nacional de Veneçuela interpretat en una gravació pel mort president Hugo Chávez i seguit pels assistents que també el van cantar dempeus.

Soto Rojas, també expresident del Parlament, va actuar com a «director de debats» durant la presa de possessió de la Constituent, que va ser transmesa en la cadena obligatòria de ràdio i televisió, i va aclarir que aquest cos debatrà «amb sòlida argumentació pedagògica, teòrica, científica, social, constitucional i política».

Un tribunal va rebutjar la sol·licitud del Ministeri Públic d'anul·lar la presa de possessió de l'Assemblea Nacional Constituent. El tribunal va assenyalar que va declarar «nul·la» la petició del ministeri públic perquè no s'ha «dictat la corresponent ordre d'inici d'investigació», el que «impossibilita» determinar l'existència d'una indagació penal, «requisit indispensable» per a la competència de l'òrgan jurisdiccional.

Centenars de chavistes van participar en una marxa cap al Palau Federal Legislatiu, a Caracas, per donar suport a la presa de possessió. Hores més tard, desenes de veneçolans van acudir a la crida de l'oposció a manifestar-se contra l'Assemblea Constituent.

En un altre ordre de coses, el Tribunal Sisè de Control de la capital veneçolana va informar de la seva decisió de mantenir la mesura de privativa de llibertat de l'alcalde metropolità de Caracas, Antonio Ledezma, a la seva residència, on va ser traslladat aquesta matinada pel Servei Bolivarià d'Intel·ligència (Sebin).