El Govern nord-americà va notificar divendres a la nit formalment a l'ONU la seva intenció de retirar-se de l'Acord de París, com va anunciar fa dos mesos el president Donald Trump, un procés que no podrà completar-se fins el 4 de novembre de 2020, un dia després de les pròximes eleccions presidencials als Estats Units. «Avui -per divendres-, Estats Units ha enviat una comunicació a les Nacions Unides, en la seva capacitat com a dipositari de l'Acord de París, sobre la intenció dels EUA de retirar-se de l'Acord de París tan aviat com tingui l'opció de fer-ho, segons els termes» del pacte, va dir el Departament d'Estat nord-americà en un comunicat.

Trump va anunciar el passat 1 de juny la seva decisió d'abandonar l'Acord de París que a finals de 2015 van signar gairebé 200 països, sota l'argumentar que aquest pacte posa en «permanent desavantatge» a l'economia i els treballadors nord-americans.

El punt 28 de l'Acord de París indica que qualsevol país que hagi ratificat l'acord, com és el cas dels EUA, només podrà sol·licitar la seva sortida tres anys després de la seva entrada en vigor, és a dir, el 4 de novembre de el 2019.

Aturar les implementacions

Trump va assegurar en fer el seu anunci que aturaria «totes les implementacions» dels seus compromisos climàtics en el marc de París, que incloïen la meta proposada per l'expresident Barack Obama de reduir per 2025 les emissions de gasos d'efecte hivernacle entre un 26 i un 28 % respecte als nivells de 2005.

Tot i això, el Departament d'Estat ha defensat que els Estats Units «dóna suport a un enfocament equilibrat en la seva política climàtica, que rebaixi les emissions alhora que promogui el creixement econòmic i garanteixi la seguretat energètica».

«Seguirem reduint les nostres emissions de gasos d'efecte hivernacle mitjançant avenços tecnològics i d'innovació, i treballarem amb altres països per ajudar-los a accedir a combustibles fòssils i usar-los de manera més neta i eficaç, i desplegar fonts d'energia renovables», assenyalava el comunicat del Departament d'Estat dels Estats Units.