Quatre espanyols van morir i nou persones més van resultar ferides de diversa consideració en un accident de trànsit ocorregut ahir a l'Índia, al col·lidir frontalment el microbús en què viatjaven contra un camió, segons van confirmar fonts del Ministeri d'Afers Exteriors. Tot i que el Govern espanyol no va voler facilitar les identitats de les víctimes, fonts de la Subdelegació del Govern a Màlaga van confirmar que els quatre morts són andalusos, tres d'ells de Ronda (Màlaga) i un de Vélez de Benaudalla (Granada). Es tracta de Josefa Morán Molinillo, Vicente Pérez Moreno i María Nieves López Navarro, de Ronda, i Francisco Pedrosa Gijón, de Granada.

Les víctimes col·laboraven amb la Fundació Vicenç Ferrer des de fa uns cinc anys, solien viatjar els estius a aquest país per interessar-se pels programes que desenvolupa l'entitat i mantenien una relació molt estreta amb l'associació. El viatge, en el qual participaven almenys tretze persones, va ser organitzat pel Centre Baba de Ronda, que ofereix activitats com el ioga i la meditació i exerceix una tasca social, com el desenvolupament de projectes a l'Índia, on col·labora amb la Fundació Vicenç Ferrer, segons fonts de l'entorn de les víctimes.

El Departament d'Afers Estrangers va confirmar que cinc dels ferits van sortir de l'hospital ahir mateix i que els altres quatre continuaven hospitalitzats a l'espera de la seva evolució. El superintendent de la Policia del districte de Chittoor, a l'estat d'Andhra Pradesh, al sud-est del país, S.V. Rajasekhar, va confirmar que els ferits van ser traslladats a un hospital de la ciutat de Bangalore i que estaven «fora de perill».

Consternació a la fundació

Les víctimes espanyoles havien partit ahir a la matinada de la seu de la Fundació Vicenç Ferrer a Andhra Pradesh, on es trobaven «consternats» per la tragèdia. «Eren amics de la Fundació, un grup de visitants que venien cada any des de feia quatre a visitar els projectes», van dir des de l'oficina de comunicació de l'ONG espanyola a la localitat d'Anantapur, a Andhra Pradesh.

Segons la Fundació, les víctimes de l'accident havien estat els últims quatre dies a l'ONG «visitant projectes» i es dirigien a Tamil Nadu. «A la fundació estem realment consternats pel que ha passat», va subratllar la font, que va anotar que Anna Ferrer, presidenta de la Fundació i vídua de Vicenç Ferrer, amb el qual va crear l'ONG el 1969, segueix tot el que ha passat.

«Ens dol moltíssim, és com si ens haguessin tret part de la nostra energia, eren persones entregades per aconseguir un món millor, per evitar la pobresa extrema, i, quan veus que persones amb aquest perfil humà pateixen una tragèdia com aquesta, et preguntes com és possible que succeeixin aquestes coses, ens deixa a tots sense parla», va dir ahir el director general de la Fundació Vicenç Ferrer, Jordi Folgado, des de la seu a Barcelona.