Un assaltant va morir, un altre es troba greument ferit i set van ser detinguts després de l'atac a una base militar de l'Exèrcit veneçolà per part d'un grup liderat per un oficial retirat i declarat en rebel·lia amb el Govern de Nicolás Maduro. El cap del Comando Estratègic Operacional de la Força Armada Nacional Bolivariana, l'almirall en cap Remigio Ceballos, va assegurar que de la vintena d'uniformats que van prendre el Fort Paramacay a l'estat de Carabobo (centre-nord) de Veneçuela, set persones van ser capturades i «estan aportant dades». El comandant general de l'Exèrcit, el major general Jesús Suárez Chourio, va descriure allò succeït com un atac «terrorista, paramilitar, mercenari pagat per la dreta i els seus col·laboradors, pagat per l'imperi nord-americà».

Altres fonts properes a les Forces Armades van assegurar que el grup estava integrat per alguns militars rebels i també per civils vestits d'uniforme, que no pertanyien a la base militar del cos de blindats de l'Exèrcit veneçolà. El grup liderat per un oficial que es va identificar en un vídeo com el capità Juan Caguaripano, inactiu des de 2014, va arribar a fer-se amb la base militar més important del grup de blindats de l'Exèrcit veneçolà abans de ser reduït per les forces lleials a Nicolás Maduro.

El ministre de Defensa, el general en cap Vladimir Padrino, va penjar un missatge a la xarxa social Twitter en què indicava que «no podran amb l'Exèrcit, amb la seva moral ni amb la seva consciència constitucional; ara pretenen agredir-lo amb atacs terroristes. No podran».

La revolta de militars es va produir al matí i va ser donada a conèixer a través d'un vídeo en què un grup d'uns 20 homes vestits de militars portant armes llargues acompanyaven un portaveu que es va identificar com a «capità Juan Caguaripano» i «comandant de l'operació David Carabobo».

Caguaripano, que es va separar de l'Exèrcit el 2014 durant l'onada de protestes antigovernamentals, va dir declarar-se «en rebel·lia» contra «la tirania assassina de Nicolás Maduro», tot afegint que no es tractava d'un «cop d'Estat».

«Absoluta normalitat»

Més tard, el dirigent chavista Diosdado Cabello va assegurar que l'Exèrcit ja havia recuperat el control de la caserna i que tot es trobava en «absoluta normalitat».

En els últims mesos diversos militars han estat detinguts per la Contraintel·ligència Militar veneçolana per formar part de suposats plans d'insurrecció, entre ells alguns generals, però les autoritats han reiterat el suport ferm de l'Exèrcit al Govern.

Desenes de veneçolans es van manifestar en suport a un grup de militars que es va revoltar en una base militar de Carabobo. Els ciutadans, veïns del Fort Paramacay, van ser dispersats per les forces de seguretat, mentre els manifestants cantaven l'himne nacional i cridaven consignes de suport al grup de rebels.

La Força Armada Nacional Bolivariana de Veneçuela va vincular els opositors amb l'atac comès, segons va dir, per «delinqüents civils portant roba militar». En un comunicat, el cos militar va assenyalar que «s'ha produït un atac terrorista de tipus paramilitar en contra de la 41 brigada blindada de l'Exèrcit Bolivarià» i que un «tinent en situació de deserció» hi va participar.

Per part seva, l'alcalde de la ciutat de Lechería va denunciar que la «persecució» als primers opositors a Veneçuela, Gustaveo Marcano, «ha crescut nolt» en les últimes setmanes, a mesura que s'apropava l'elecció de l'Assemblea Nacional Constituent. «Hem estat portats fins a l'il·legal Tribunal Suprem», va explicar.