El president del Govern, Mariano Rajoy, va defensar la necessitat de «cuidar» la indústria del turisme i «no tractar a empentes» els que visiten Espanya, al mateix temps que va instar la Generalitat de Catalunya a no usar el conflicte laboral de l'aeroport del Prat com arma política. Els atacs als interessos turístics i la situació al Prat van ser alguns dels assumptes tractats per Rajoy en la seva tradicional reunió amb el Rei al Palau de Marivent. El cap de l'Executiu i el Rei també van parlar de Catalunya, assumpte en el qual Rajoy va advocar per «no fer res» abans de l'1 d'octubre, convençut que no hi haurà referèndum independentista.

En la seva compareixença davant els mitjans i aprofitant la seva presència a Balears, Rajoy va informar Felip VI de les últimes dades del turisme i va carregar contra els grups extremistes radicals, com la CUP per la seva campanya d'atacs. Segons el seu parer, és un «disbarat» danyar un dels sectors que més creixement i ocupació generen, fet pel qual va demanar «cuidar i tractar bé» el turisme. «No sé si cal rebre al turisme amb un cartell de 'benvingut, senyor turista', però em sembla que el que no es pot fer és, al turista, que deixa moltíssims ingressos, que permet que molts espanyols puguin treballar, tractar-lo a empentes», va denunciar.

Rajoy va demanar «responsabilitat i seny», un missatge que també anava dirigir a l'empresa Eulen i als treballadors de seguretat del Prat pel litigi que mantenen i que tant perjudici està causant als viatgers en ple agost. Davant les crítiques de la Generalitat al Ministeri de Foment per no estar fent el suficient per resoldre el problema, el president del Govern va reclamar que «ningú no intenti utilitzar aquest assumpte contra ningú per raons merament polítiques».

«Demano a tots responsabilitat, que no se sigui mesquí i que intentem resoldre els problemes, que és el que ens demana la gent, i no fer política amb això», va instar Rajoy. Segons la seva opinió, el tema del Prat és «un problema puntual» entre una empresa i els seus treballadors i no d'AENA, després de recordar que la resta d'aeroports funcionen amb normalitat.

Possible recurs

En relació amb el desafiament sobiranista català, Rajoy va anunciar que si la Mesa del Parlament admet a tràmit la proposició de llei de referèndum registrada per Junts pel Sí i la CUP, l'Executiu la recorrerà immediatament, perquè és «una nova puntada de peu al sistema democràtic».

El cap de l'Executiu va lamentar que la Generalitat s'hagi «llançat als braços» de la CUP, a la que va definir com «la gent més extremista i radical que hi ha hagut a Espanya en desenes d'anys». «Aquesta és la gent a la que es veu que alguns els deixen que marqui el rumb a Catalunya. Per descomptat, Mariano Rajoy no els deixarà», va advertir el president, que va reiterar que no hi haurà consulta perquè Espanya és «un país on hi ha llei» i aquesta ha de ser complerta per tots, «i els primers, els governants».

Pel que fa a la possibilitat que el PSOE pretengui iniciar al setembre converses per modificar la Constitució, Rajoy va dir que ell és partidari «de no fer res» abans de l'1 d'octubre. Després d'aquesta data i al marge de quin sigui l'escenari, el cap del Govern va afirmar que la «prioritat inexcusable» és que hi hagi un acord almenys entre PP, PSOE, Ciutadans, perquè «en l'essencial» pensen el mateix i defensen la unitat d'Espanya. El cap de l'Executiu va destacar que seria «un enorme error» tractar aquesta qüestió sense que hi hagi un consens entre els principals partits.