La Justícia francesa va fixar residència a l'excap de la banda terrorista ETA Mikel Irastorza, que no podrà abandonar França a l'espera que se celebri judici, després de sortir de la presó en llibertat condicional. Irastorza quedarà d'aquesta manera sotmès a control judicial després que un tribunal gal li assignés domicili a Baiona (País Basc francès) en dictar la seva excarceració.

L'etarra no té causes obertes a Espanya i la seva posada en llibertat condicional a l'espera de judici es deu a un procediment correccional habitual a França, on no es sol arribar a l'any a la presó preventiva.

Irastorza estava en aquest règim des del novembre passat després d'haver estat arrestat per la policia francesa, en col·laboració amb la Guàrdia Civil espanyola, en una operació en què també va ser detinguda la parella -un espanyol i una francesa- que l'acollia en el seu domicili a la localitat de Ascain (sud del país).

El jutge antiterrorista el va acusar d'associació de malfactors amb fins terroristes, però no de direcció d'organització terrorista, encara que havia estat presentat com el llavors cap d'ETA.

Irastorza estava intern a la presó de Fleury-Mérogis (al sud de París), que va abandonar dilluns a la nit per dirigir-se a Baiona, on va arribar al migdia d'ahir.

Irastorza, de 41 anys i nascut a Sant Sebastià (Guipúscoa), va exercir la màxima responsabilitat d'ETA després de la detenció de David Pla i Iratxe Sorzábal el 22 de setembre de 2015.