L'ONU va denunciar que les forces de seguretat veneçolanes han maltractat de manera sistemàtica i generalitzada milers de manifestants i han detingut de forma arbitrària almenys 5.000 persones, moltes de les quals van patir «tortures» durant el seu arrest o reclusió. L'Oficina de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans va presentar un informe preliminar sobre la situació a Veneçuela, la informació del qual va recollir amb 135 entrevistes a testimonis realitzades a distància -des de Ginebra i Panamà davant la negativa del Govern a donar-los accés al país.

D'aquestes indagacions, les primeres d'aquestes característiques dutes a terme per l'ONU, es desprèn que des que l'onada de manifestacions va començar al mes d'abril, el Govern ha aplicat un «patró evident» d'ús excessiu de la força contra els manifestants opositors. El document assenyala la Guàrdia Nacional Bolivariana, la Policia Nacional i els cossos de policia locals.

«Diversos milers de persones han estat detingudes arbitràriament, moltes d'elles han estat víctimes de maltractaments i fins i tot de tortures. I no hi ha indicis que aquesta actuació s'hagi d'aturar», va denunciar el comissionat per als Drets Humans, Zeid Ra'ad Al Hussein. «La responsabilitat de les violacions de drets humans que estem registrant correspon als més alts nivells del Govern», va opinar.

Per altra banda, el Tribunal Suprem de Justícia de Veneçuela (TSJ) va declarar la inhabilitació política i va condemnar a 15 mesos de presó l'alcalde opositor Ramón Muchacho, que dirigeix el municipi caraqueny de Chacao, per permetre el desenvolupament de protestes antigovernamentals en aquest sector.

Chacao és el municipi de l'est de Caracas en el qual s'han desenvolupat moltes de les protestes antigovernamentals que s'han realitzat en els últims quatre mesos i ha estat escenari d'enfrontaments violents entre manifestants i cossos de seguretat de l'Estat que han deixat, a tot el país, més de 120 morts. L'alcalde, que no ha estat capturat encara, va difondre un missatge a través de les xarxes socials en què assenyalava que «tot el pes de la injustícia revolucionària» ha caigut sobre ell i sobre Chacao.

Nova sessió de l'Assemblea

En un altre ordre de coses, l'Assemblea Nacional Constituent de Veneçuela, elegida el 30 de juliol i de composició oficialista, va portar a terme una sessió per definir el seu funcionament com a poder plenipotenciari, després d'haver pres els espais del Parlament fins ara controlats per l'oposició.

En aquesta sessió, la segona plenària des que l'Assemblea va prendre possessió divendres passat, els constituents van debatre les normes de funcionament del cos integrat per més de 500 assembleistes i amb poders suficients per refundar l'Estat i redactar una nova Constitució, sense que cap altre poder públic pugui oposar-se.

En aquesta sessió es va discutir, a més, un Projecte d'acord «en suport i solidaritat» al president veneçolà, Nicolás Maduro, «davant els atacs i agressions a la seva alta investidura organitzada des de l'estranger i particularment des del Govern dels Estats Units», va informar l'òrgan a l'inici del debat.

Així mateix, va acordar començar un debat per a un projecte de «Llei Constitucional de la Comissió per a la Veritat i Pau», promesa per Maduro i els constituents durant la campanya per castigar, «fer justícia» i rescabalar les víctimes de la violència en la sèrie de protestes antigovernamentals registrades en els últims mesos, i de la qual sempre han acusat els opositors.