El president nord-americà, Donald Trump, va afegir una nova advertència nuclear a les seves amenaces de «foc i fúria» contra Corea del Nord, mentre que el seu secretari d'Estat, Rex Tillerson, va rebaixar el risc d'una escalada atòmica. La tensió, sorgida després que mitjans nord-americans revelessin que els serveis d'intel-ligència dels EUA consideren que el règim de Pyongyang ha aconseguit una ogiva nuclear que pot muntar-se en una míssil intercontinental, es manté amb nous creuaments dialèctics entre Washington i Pyongyang.

A la xarxa social Twitter, Trump va afirmar que «la meva primera ordre com a president va ser renovar i modernitzar el nostre arsenal nuclear, ara és més poderós i fort que mai». «Esperem que mai haguem de fer servir aquest poder nuclear, però no hi ha hagut un moment en què no hàgim estat la nació més poderosa del món», va afegir Trump.

Aquestes declaracions del president nord-americà es van sumar a la seva advertència que el règim de Kim Jong-un s'enfrontarà a «foc i fúria» si continua les seves «amenaces», realitzades aquest any en forma de 14 assajos de míssils, dos d'ells candidats seriosos a ser míssils intercontinentals que poden impactar a territori nord-americà.

Encoratjat pels seus recents èxits en tecnologia militar i amb un Trump que fa servir una dialèctica molt més dura que els seus predecessors, Pyongyang va amenaçar d'atacar amb míssils d'abast mitjà l'illa de Guam, que acull una estratègica base naval nord-americana al Pacífic occidental.

L'agència estatal de notícies nord-coreana va afirmar que les Forces Armades estan «analitzant acuradament un pla operatiu de foc al voltant de Guam amb míssils d'abast mitjà-llarg Hwasong-12». Aquest creuament d'amenaces entre la major potència nuclear, juntament amb Rússia, i un depauperat país que, segons l'espionatge nord-americà, podria tenir fins a 60 caps nuclears, ha elevat la preocupació entre analistes i congressistes, tant republicans com demòcrates.

No obstant això, el secretari d'Estat, Rex Tillerson, es va dedicar a moderar el discurs oficial en assegurar que «els nord-americans poden dormir tranquils», ja que res del que ha passat en les últimes 24 hores indica un «canvi dramàtic» en la postura militar nord-coreana.

«El que el president està fent és enviar un fort missatge a Corea del Nord en un llenguatge que Kim Jong-un pugui entendre, perquè no sembla entendre el llenguatge diplomàtic», va explicar el cap de la diplomàcia nord-americana.

En tot cas, el secretari de Defensa dels EUA, James Mattis, va demanar a Corea del Nord que abandoni el seu desenvolupament nuclear i li va recordar que el poder militar nord-americà és molt superior al nord-coreà. «En un comunicat, el cap del Pentàgon va reclamar a Corea del Nord que abandoni «tota consideració d'accions que portin al seu final, al del seu règim i a la destrucció del seu poble».

«Les accions militars de Corea del Nord seguiran sent molt superades per les nostres i Pyongyang perdria tota cursa armamentística o conflicte que iniciï» amb els EUA, va assenyalar Mattis.

Preocupació a l'ONU

Per part seva, el secretari general de l'ONU, António Guterres, es va declarar preocupat per l'«increment de la retòrica de confrontació» al voltant de Corea del Nord i va instar a reduir les tensions. «El secretari general continua extremadament preocupat per la situació i està inquiet per l'increment de la retòrica de confrontació», va assenyalar el seu portaveu, Stéphane Dujarric.