Un centenar d'immigrants africans van morir o estan en parador desconegut després de ser obligats a llançar-se al mar des de dues embarcacions en un lapse de 24 hores davant de les costes del Iemen, va informat l'Organització Internacional per a les Migracions (OIM). Els traficants de persones van obligar els immigrants -majoritàriament procedents d'Etiòpia i Somàlia i de 16 anys d'edat de mitjana- a llançar-se per la borda des de dos vaixells, en ambdós casos davant de les costes de la província iemenita de Shebua, al golf d'Aden.

En concret, ahir van haver de llançar-se al mar prop de 180 persones, totes de nacionalitat etíop, de les quals l'OIM va constatar la mort d'almenys sis i va donar com a desaparegudes altres setze, va explicar la responsable de l'oficina d'aquesta organització a la ciutat d'Aden, Lina Koussa.

Encara que en un primer moment es desconeixia el parador de 50 persones, l'OIM va constatar que 34 d'elles van aconseguir arribar a la costa nedant. Koussa va indicar que el personal d'aquesta agència va oferir ajuda mèdica a 94 persones que es trobaven a la costa iemenita.

«Els traficants temen ser detinguts per les autoritats, fet pel qual obliguen a saltar els migrants a gran distància de la costa», va assegurar la portaveu de l'oficina a Aden, al sud del Iemen. Dimecres, els prop de 120 ocupants d'un altre vaixell es van llançar al mar per ordre dels traficants a la mateixa zona de l'incident d'ahir. L'OIM va informar de la mort d'almenys 29 d'ells, mentre que altres 22 van ser donats per desapareguts i 69 es creu que van sobreviure.

Els mateixos supervivents dels fets van enterrar els ofegats a la platja, va relatar la patrulla de l'OIM que va prestar assistència mèdica a una vintena de persones. Alguns supervivents van explicar que el traficant els va obligar a saltar en veure forces de seguretat prop de la costa, segons declaracions del director de l'OIM al Iemen, Laurent de Boek. «Ens van dir que el traficant va tornar a Somàlia per continuar amb el seu negoci i recollir més immigrants per portar-los a Iemen per la mateixa ruta», va afirmar.