El president dels EUA, Donald Trump, va advertir Corea del Nord que les seves Forces Armades estan «preparades per al combat» amb Pyongyang, un comentari que deixa clar que no hi ha hagut cap canvi en la postura militar nord-americana i amb el qual es manté elevada la tensió amb el líder nord-coreà, Kim Jong-un. «Les solucions militars estan completament preparades per al combat, per si Corea del Nord actua de manera imprudent. Espero que Kim Jong-un trobi un altre camí», va escriure Trump en el seu compte de Twitter. El mandatari va utilitzar l'expressió «locked and loaded», que en anglès es refereix a una pistola carregada i preparada per ser disparada, per descriure els preparatius militars nord-americans.

Hores més tard, Trump va advertir al líder nord-coreà que si ataca l'illa de Guam o qualsevol altre territori nord-americà «ho lamentarà ràpid». «Si fa alguna cosa respecte Guam o un altre lloc que sigui territori nord-americà o contra algun aliat dels Estats Units, ho lamentarà veritablement i ho lamentarà ràpid»,va advertir Trump en unes breus declaracions a la premsa en el seu club de golf de Bedminster (Nova Jersei).

Trump, que fa dies que manté una escalada retòrica nuclear amb Kim, va dir que espera que el líder nord-coreà entengui «la completa gravetat» de les seves paraules i va indicar que Washington està avaluant «amb molt de compte les opcions militars».

«Aquest home no pot fer el que vulgui», va destacar Trump, davant les amenaces del líder nord-coreà de llançar dos míssils cap a aigües de l'illa de Guam, territori nord-americà i seu d'una estratègica base naval al Pacífic.

No obstant, la Casa Blanca i el Pentàgon van descartar que hi hagi hagut cap canvi en la postura militar nord-americana, cosa que converteix les declaracions de Trump en un simple pas més en la singular escalada retòrica d'aquesta setmana entre Washington i Pyongyang.

«Hi ha plans militars per a pràcticament qualsevol crisi que puguem afrontar al món. Aquests plans s'actualitzen contínuament, segons es necessita, i proporcionen opcions al president. Això no és res de nou», va dir un funcionari de la Casa Blanca, en referència al tuit de Trump.

El mandatari va retuitejar un missatge del Comando del Pacífic nord-americà, que va publicar fotografies dels bombarders estratègics B-1B que va enviar a les rodalies de la península coreana dilluns passat, i va assegurar que estan «preparats» per entrar en combat si és necessari. Trump es va reunir amb el secretari d'Estat dels EUA, Rex Tillerson; l'assessor de seguretat nacional, H.R. McMaster; i l'ambaixadora nord-americana davant l'ONU, Nikki Haley.

Les dures sancions contra les exportacions de Corea del Nord aprovades dissabte passat pel Consell de Seguretat de l'ONU han estat l'origen de l'escalada dialèctica. Pyongyang va respondre a les sancions amb un missatge amenaçador, i Trump va alertar que podria deslligar contra el país asiàtic «un foc i una fúria mai vistos al món», un missatge que dijous el magnat va considerar que no havia estat «prou fort».

El règim nord-coreà va replicar detallant un pla per bombardejar l'illa nord-americana de Guam, al Pacífic Occidental, en les bases de la qual estan estacionats els bombarders estratègics que el Pentàgon envia regularment a la península coreana.

Un oficial de l'Exèrcit de Corea del Nord, Ri Chol Ui, va advertir contra qualsevol pla nord-americà de llançar un atac preventiu contra el seu territori, i va assegurar que les mostres de força de Washington prop de la península coreana «han superat la paciència» de Pyongyang .

«Si els Estats Units mostren fins i tot el senyal més lleuger de 'guerra preventiva', convertirem immediatament el seu territori continental en un camp de guerra nuclear», va afirmar Ri en un comunicat difós per l'agència estatal de notícies nord-coreana KCNA.

No obstant, el secretari de Defensa dels EUA, James Mattis, va assegurar a última hora de dijous que la prioritat de Washington és seguir avançant pel «canal diplomàtic», amb l'objectiu d'aïllar internacionalment Pyongyang, perquè una guerra amb Corea del Nord seria «una catàstrofe».

Rússia, la Xina i Alemanya van fer crides a rebaixar les tensions entre els Estats Units i Corea del Nord. La cancellera alemanya, Angela Merkel, va dir que l'escalada dialèctica és la «resposta equivocada»; mentre que el ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, va considerar «molt alt» el risc d'un enfrontament militar. Per la seva banda, el portaveu del Ministeri d'Afers Exteriors xinès, Geng Shuang, va instar tots dos països a «controlar les seves paraules i accions» i a abandonar «el vell mètode de presumir del seu poder».

En aquest sentit, preguntat per la posició de la cancellera alemanya en contra d'una solució militar al conflicte amb Corea del Nord, Trump va dir que potser «ella està parlant per Alemanya». «Deixeu-la parlar per Alemanya. És amiga meva, és molt bona persona, és una molt bona dona, és amiga d'Ivanka. Potser s'està referint a Alemanya. Certament no s'està referint als Estats Units, això us ho puc assegurar», va comentar.

Resposta a les crítiques

Sobre les crítiques a la seva dura retòrica contra Corea del Nord, el president nord-americà va carregar contra els que qüestionen el seu llenguatge. «Els meus crítics diuen això perquè sóc jo, si algú digués les mateixes paraules dirien 'quina meravellosa declaració'», va assenyalar. «Tenim desenes de milions de persones que estan molt felices amb el que estic dient perquè finalment tenim un president que defensa la nació i els seus aliats», va afegir.