Corea del Nord va rebaixar el to i va assegurar que ha decidit «observar una mica més» les accions dels EUA abans d'executar la seva amenaça de bombardejar Guam, a més d'instar Washington a «desactivar la tensió i prevenir un perillós conflicte militar». El líder nord-coreà, Kim Jong-un, va examinar els plans per atacar els voltants d'aquesta illa del Pacífic Occidental que acull importants bases nord-americanes i va decidir «observar una mica més» la conducta de Washington abans d'emprendre l'ofensiva.

«Amb l'objectiu de desactivar la tensió i prevenir un perillós conflicte militar a la península coreana, cal que els EUA optin primer per una opció adequada i ho demostrin amb accions», va assegurar Kim. No obstant això, el líder nord-coreà va advertir que Pyongyang prendrà una «important» decisió si Washington persisteix en dur a terme les seves «imprudents i extremadament perilloses accions».

En aquest sentit, les paraules atribuïdes a Kim semblen apuntar als exercicis militars Ulchi Freedom Guardian, que les tropes sud-coreanes i nord-americans tenen previst iniciar dilluns que ve i que podrien tornar a activar la tibantor regional.

El règim dels Kim considera una provocació aquestes maniobres, una simulació computeritzada a gran escala que involucra desenes de milers d'efectius i que segons els aliats té naturalesa defensiva i només pretén assajar respostes a una hipotètica invasió nord-coreana del Sud.

La tensió entre Washington i Corea del Nord s'ha disparat en els darrers dies després que el país asiàtic amenacés d'atacar territori nord-americà en resposta a les últimes sancions de l'ONU que castiguen els seus llançaments de míssils. El president dels EUA, Donald Trump, va respondre amb un to inusualment bel·ligerant Pyongyang, que va assegurar llavors que preparava un pla per bombardejar Guam, des d'on considera que Washington està desplegant actius nuclears per pressionar l'hermètic Estat nord-oriental i aconseguir que abandoni les seves ambicions atòmiques.

A Seül, el president sud-coreà, Moon Jae-in, també va voler apaivagar els ànims i va assegurar que el seu Govern «evitarà una guerra sigui com sigui». «Hem de resoldre pacíficament el problema nuclear nord-coreà sense importar els sots que hi hagi», va afirmar Moon en un discurs pronunciat amb motiu del dia de la independència nacional, en què es commemora el final del domini colonial japonès sobre la península de Corea, entre 1910 i 1945.

Per la seva banda, Donald Trump i el primer ministre japonès, Shinzo Abe, van mantenir una conversa telefònica en què es van mostrar d'acord en la importància de col·laborar amb la comunitat internacional per evitar que Corea del Nord bombardegi Guam.

Per part seva, el secretari d'Estat dels EUA, Rex Tillerson, va assenyalar que el seu Govern segueix «interessat» en un eventual diàleg amb Corea del Nord, però va advertir que depèn del líder nord-coreà crear les condicions perquè això passi. «Seguim interessats en trobar una forma d'arribar a un diàleg, però això és una cosa que depèn d'ell», va afegir el titular d'Exteriors nord-americà.

La portaveu del Departament d'Estat, Heather Nauert, va dir la setmana passada que els EUA no descarten el diàleg amb Corea del Nord, país amb el qual no tenen relacions diplomàtiques, però que no negociaran «abans d'arribar a la taula negociadora».

L'advertència de Teheran

En un altre ordre de coses, el president iranià, Hassan Rohani, va elevar el to de les seves amenaces advertint d'una «ràpida» retirada de l'acord nuclear en cas de noves sancions. El creuament d'acusacions i mesures de represàlia ha estat continu en l'última setmana, quan l'Iran ha aprovat un pla contra les sancions nord-americanes que implica reciprocitat i un augment en els pressupostos per als seus programes militars. El mandatari iranià va recordar a Trump que «l'experiència fracassada de sancions va portar les seves anteriors administracions a la taula de negociacions».