El Regne Unit va detallar en un document els seus plans per a un nou sistema duaner amb la Unió Europea (UE) que preveu una unió «temporal» d'un o dos anys i que evitaria un «abisme» per a empreses i individus després del Brexit. El ministre per a la sortida del país de la UE, David Davis, va explicar que les propostes de l'executiu «beneficiaran» tant la UE com el Regne Unit i evitaran una bretxa comercial entre ambdues parts després de consumar-se el «divorci» entre Londres i Brussel·les.

Aquest document és el primer d'una sèrie que divulgarà l'Executiu de Theresa May per tractar assumptes crítics de les negociacions amb el bloc comunitari, la tercera fase de les quals s'iniciarà el proper dia 28. Londres publicarà avui un segon informe amb possibles solucions per a la frontera entre la República d'Irlanda i la regió d'Irlanda del Nord.

Segons recull el primer text oficial, el Regne Unit podria plantejar a Brussel·les que estableixi «una unió duanera temporal» de durada limitada, «d'entre un i dos anys», amb l'objectiu de facilitar el comerç amb la resta dels 27 un cop es confirmi la sortida de la UE, i que evitaria problemes fronterers.

Durant aquest termini, Londres vol poder negociar els seus propis acords comercials internacionals, cosa que no pot fer ara com a integrant de la unió duanera. Un cop expirat el període estipulat, el Regne Unit suggereix dos possibles models per a l'intercanvi de béns en la futura relació comercial entre ambdues parts, segons es detalla en l'informe.

Un d'ells seria arribar a un acord duaner «molt simplificat» entre les dues parts, amb requisits que generessin «les mínimes friccions possibles» destinat a «continuar alguns dels acords existents amb la UE». El segon és una «associació duanera», diferent de l'actual unió, que «acabaria amb la necessitat d'una frontera comercial».