Siena commemora avui la Mare de Déu de l´Assumpció, una data senyalada perquè se celebra el Palio. Es tracta d´una cursa de cavalls originària de l´Edat Mitjana on un representant de cada contrada, és a dir, de cada barri, ha d´intentar guanyar la carrera per aconseguir el Drappelloneo, una bandera de seda que els coronarà com a victoriosos durant tot un any. El Palio se celebra dues vegades a l´any, la primera el 2 de juliol en honor a la Mare de Déu de Provenzanno, patrona de Siena, i la segona el 16 d´agost. A la cursa hi ha representats deu dels disset barris de la ciutat. Per seleccionar els participants, cada any corren els set barris que no han participat l´any anterior i els altres tres se seleccionen per sorteig, per arribar a la desena. La plaça més important de Siena i una de les més importants de la Toscana, Piazza del Campo, es converteix en un hipòdrom durant tres dies. És en aquesta plaça on el genet que arribi primer al cap de tres voltes es coronarà guanyador. Abans de començar la carrera, una desfilada de 600 figurants vestits amb roba antiga de tots els bar­ris de la ciutat surten del Duomo de Siena i arriben a la plaça, on donen la benvinguda als gairebé 70.000 espectadors que segueixen anualment la carrera. Els seguidors i els genets es distingeixen perquè porten un mocador amb l´escut del barri que representen.

Una tradició històrica

És tradició que el matí de la cursa els genets, que munten sense sella, vagin a missa al Palau Comunal, situat enmig de la Piazza del Campo. Un cop acabada la cerimònia, se celebra la provaccia, l´última prova que serveix de test abans de la carrera definitiva. Seguidament hi ha un dinar popular a cada un dels barris. Després de la desfilada de figurants, al voltant de les set de la tarda, es col·loca els cavalls a la línia de sortida. Un cop allà, el jutge, anomenat mossiere, situat en una de les llotges que envolta la plaça, dona el tret de sortida. El genet guanyador és portat en braços des de la plaça fins al Duomo, on rep la bandera que li atorga el títol de primer classificat.

L´italià Jonatan Bartoletti ha gua­nyat les darreres tres edicions, l´última representant el barri de la girafa. D´altra banda, el barri de l´àliga fa més de vint anys que no ha guanyat cap cursa, per aquest motiu els sienesos l´anomenen la nonna, l´àvia.