El Govern de Londres vol evitar reintroduir controls fronterers entre la República d'Irlanda i Irlanda del Nord després del Brexit, segons un document divulgat per abordar les «circumstàncies úniques» d'aquesta regió britànica. De cara a la tercera ronda de negociacions amb la Unió Europea (UE), que començarà el proper dia 28, l'Executiu de Theresa May està desgranant la seva postura davant temes clau en el procés de diàleg amb els Vint-i-set. Entre ells, va difondre dimarts un primer text per aclarir la seva intenció de negociar un pacte amb Brussel·les per ampliar temporalment els avantatges comercials de la unió duanera després de la sortida del bloc, prevista per al març de 2019.

En encarar ahir l'espinosa qüestió de la frontera nord-irlandesa, l'Executiu va plantejar idees «pràctiques i flexibles» amb les quals vol assegurar que tant les persones com els béns comercials segueixin viatjant lliurement entre les dues Irlandes després del «divorci». La Comissió Europea ha insistit que aquest assumpte ha de resoldre's en les primeres fases de les negociacions, abans de tractar la futura relació comercial entre ambdues parts.

«El Regne Unit i Irlanda sempre han estat clars en el sentit que cal donar prioritat a protegir l'Acord de Belfast en aquestes negociacions, i assegurar que la frontera terrestre sigui el més senzilla possible per a les persones i els negocis», va assenyalar el ministre per al Brexit, David Davis.

Sobre aquest punt, Londres proposarà als Vint-i-set que en l'acord de sortida es reflecteixi «el compromís absolut del Govern britànic, irlandès i de la UE al procés de pau» i que continuïn els fons destinats a projectes de reconciliació a àrees frontereres.

L'Executiu britànic buscarà, a més, que els nord-irlandesos segueixin conservant -com recull l'esmentat acord- el dret per naixement a la doble nacionalitat britànica i irlandesa.