El PSOE va celebrar una reunió de la Comissió Permanent de l'Executiva i de la direcció del grup parlamentari amb una clara aposta per un Estat plurinacional i el desafiament secessionista com a teló de fons. A finals d'agost, el PSOE celebrarà un ple de l'Executiva que dictaminarà les accions a dur a terme al Congrés, però els socialistes insisteixen en una Espanya plurinacional, tal com recull la seva Declaració de Barcelona, aprovada en el seu 39 congrés. La direcció del PSOE traslladarà aquest assumpte a la resta de formacions polítiques en el marc d'una reforma de la Constitució. El punt més polèmic i de fricció: dictaminar quantes nacions hi ha a Espanya.

Adriana Lastra, vicesecretària general del PSOE, va destacar que a la Constitució no es detalla quantes nacionalitats i regions integren Espanya. No obstant, va evitar dictaminar segons el parer de la direcció socialista quantes nacionalitats hi ha o pot haver-hi.

L'article 2 de la Constitució espanyola recull que la Carta Magna es fonamenta en «la indissoluble unitat de la Nació espanyola, pàtria comuna i indivisible de tots els espanyols, i reconeix i garanteix el dret a l'autonomia de les nacionalitats i regions que la integren i la solidaritat entre totes elles».

«Cal obrir la possibilitat de reconèixer la diversitat territorial. En tot cas, serà dins de la reforma constitucional per anar a un estat federal», va assenyalar Lastra, que sí que va admetre que el resultat final del model territorial ha de ser un «consens» entre tots els partits. «En aquesta reforma de la Constitució cal anar a negociar com es va fer als anys 70», va exposar la dirigent socialista, en al·lusió a la negociació dels pares de la Carta Magna.

La ponència aprovada al 39 congrés del PSOE assumeix el «caràcter plurinacional de l'Estat» i assenyala com a necessària «una reforma constitucional federal, mantenint que la sobirania resideix en el poble espanyol».