Corea del Nord va advertir que les controvertides maniobres militars que tenen previst iniciar Corea del Sud i els Estats Units la setmana que ve poden suposar una «catàstrofe» en matèria de seguretat per a l'Àsia oriental. Els exercicis anuals Ulchi Freedom Guardian, que comencen dilluns que ve, «aproparan encara més l'actual situació a la península coreana a la catàstrofe», establia una breu nota divulgada per l'agència estatal KCNA.

Cada any a la penúltima setmana d'agost els exèrcits de Corea del Sud i els Estats Units desenvolupen a territori sud-coreà aquestes maniobres, que inclouen la major simulació computeritzada del món i que suposen el desplegament de desenes de milers d'efectius. L'exercici, que dura 12 dies, busca coordinar una resposta a una hipotètica invasió de Corea del Sud per part de Corea del Nord. Malgrat que els aliats defensen la naturalesa defensiva de les maniobres, Corea del Nord les condemna amb duresa cada any en considerar que es tracta d'un assaig per atacar el seu país.

Per part seva, el cap de l'Estat Major Conjunt dels EUA, el general Joseph Dunford, va assegurar que l'aliança militar entre el seu país i el Japó és «sòlida com una roca» i va reafirmar el compromís del país nord-americà en la defensa dels seus aliats.

«La naturalesa de la nostra relació bilateral (Tòquio-Washington), especialment a nivell miliar, és sòlida com una roca», va assenyalar Dunford durant una reunió a la capital japonesa amb el primer ministre japonès, Shinzo Abe, que va agrair el suport dels EUA al país asiàtic «sota aquesta situació d'amenaça de Corea del Nord».