L'Associació d'Afectats del Vol JK5022, que es va estavellar a Barajas fa nou anys, ha demanat a l'Administració que es desclassifiquin tots els documents demanats per la Comissió d'Investigació d'Accidents i Incidents d'Aviació Civil (Ciaiac) sobre la tragèdia. En el sinistre de l'avió de Spanair que feia la ruta Madrid-Gran Canària i que es va estavellar poc després d'enlairar-se a l'Aeroport Adolfo Suárez-Madrid Barajas el 20 d'agost de 2008 van morir 154 persones i 18 van resultar ferides.

«Estem segurs que en aquesta documentació hi ha la veritat del que va passar el 20 d'agost de 2008 a l'Aeroport de Barajas», ha afirmat la presidenta de l'associació, Pilar Vera. Són documents elaborats per organismes com la Junta Nacional de Seguretat del Transport i l'Administració Federal d'Aviació, a més de l'Agència de Seguretat Aèria Europea i l'espanyola.

Vera creu que «la Ciaiac oculta deliberadament les causes d'aquesta tragèdia» i, per ara, s'ha negat a tramitar la sol·licitud de l'associació, tot i que s'ha efectuat complint els paràmetres que marca la legislació. «Què s'amaga als arxius de la Ciaiac perquè se'ns negui a les víctimes, abans que es compleixi una dècada de l'accident, conèixer les al·legacions dels principals organismes internacionals sobre el vol JK5022?», es pregunta la presidenta de l'associació. Així mateix, indica que al juny es va entrevistar amb el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, que es va comprometre a lliurar aquests documents.