El president dels Estats Units, Donald Trump, va indultar ahir el polèmic ex-xèrif Joe Arpaio, que s'enfrontava a una condemna de fins a sis mesos de presó després de ser trobat culpable de desacatament als tribunals per un cas de discriminació racial.

«El xèrif Joe Arpaio té 85 anys i després de més de 50 anys d'admirable servei a la nació, mereix un perdó presidencial», va afirmar Trump en un comunicat. Des de principis de 1993 fins al mes de gener passat, Arpaio va ser xèrif del comtat de Maricopa (Arizona) -on s'inclou Phoenix. Van ser 24 anys en els quals es va fer famós en tot el món per la seva mà dura amb els immigrants indocumentats i per les severes condicions en la presó sota la seva jurisdicció. El cas criminal d'Arpaio es remunta quasi una dècada enrere, quan el Departament de Justícia dels Estats Units va iniciar una investigació contra ell per violar els drets civils dels llatins arran de les nombroses queixes pel que passava a Arizona.

Les seves polèmiques

El president va qüestionar dimarts passat que Arpaio fos declarat culpable «per fer el seu treball». Entre les decisions polèmiques del xèrif està la creació de la «Ciutat de les Carpes», una presó on els reus compleixen les seves condemnes a l'aire lliure i suporten les extremes temperatures del desert d'Arizona.