El president de Govern, Mariano Rajoy, va anunciar que d'aquí a dos mesos se celebrarà una cimera extraordinària a Madrid sobre terrorisme i immigració irregular. La reunió donarà seguiment a la celebrada ahir a París amb líders europeus i africans per parlar sobre la crisi migratòria a Europa. Rajoy es va reunir amb el president francès, Emmanuel Macron, la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el primer ministre italià, Paolo Gentiloni, per analitzar els actuals mecanismes de lluita antiterrorista.

«Abans de la cimera Unió Europea-Unió Africana que tindrà lloc a Costa d'Ivori a finals de novembre, celebrarem a Madrid -calculo que a finals d'octubre, principis de novembre- una altra reunió com aquesta que estem celebrant a París a hores d'ara per veure quines decisions hem pres i, sobretot, per veure com s'han implementat aquestes decisions», va assegurar el president del Govern.

Rajoy va reclamar a la Unió Europea una major cooperació en diversos àmbits, com el policial i el dels serveis d'intel·ligència, per fer front al terrorisme gihadista. Abans de la reunió, tots els participants en ella van mostrar la seva solidaritat amb Rajoy davant els atemptats de Catalunya, i Macron va obrir les intervencions a porta tancada elogiant la «dignitat» de la resposta del poble espanyol a aquestes accions. Uns atacs que va dir que van suposar un cop per tot Europa perquè Barcelona és «una de les ciutats més europees».

Rajoy va agrair totes aquestes mostres de suport a Espanya i es va reafirmar en la idea que s'està davant d'una amenaça global que exigeix una resposta global. «Aquesta batalla l'hem de guanyar entre tots. Tots junts i a tots els països del món», va destacar el president del Govern.

Per aconseguir l'objectiu d'eradicar el terrorisme, el cap de l'Executiu va fer una sèrie de peticions concretes a la UE que va confiar que siguin tingudes en compte, començant per estrènyer la col·laboració entre les forces i cossos de seguretat dels diversos països. Segons el parer de Rajoy, és essencial fer front a la radicalització, tant a internet com al carrer.