Dos milicians espanyols que lluiten contra el grup gihadista Estat Islàmic (EI) a la frontera entre l'Iraq i Síria han estat detinguts per l'exèrcit kurd peixmerga a la província kurda de Dohuk, al nord de l'Iraq. «Des de dissabte passat, 26 d'agost, romanen detinguts dos espanyols a l'Iraq», va assegurar el milicià espanyol identificat com a Simón, que és company dels dos espanyols que lluiten a les files de l'anomenada Unitat de Protecció de Sinjar (YBS ), milícia kurda sorgida de les Unitats de Protecció del Poble (YPG) en aquesta regió iraquiana.

«Desconeixem els càrrecs que se'ls puguin estar imputant» als dos espanyols, identificats pels noms de guerra de Robin i Dr. Delil, va afegir Simón, que va afegir que els milicians van ser arrestats a la comarca de Zajo, a Dohuk, en intentar accedir a la comarca de Sinjar (nord-oest). Les seves unitats es troben en aquesta regió i creuen la frontera entre l'Iraq i Síria gairebé diàriament per lluitar contra els gihadistes de l'EI.

«Els dos espanyols gaudeixen del permís de residència corresponent i estan per tant al país de forma legal, el que no impedeix als peixmerga perseguir aquells que intenten auxiliar» la minoria yazidí de Sinjar, va dir Simón.

Les YBS compten amb el suport de les tropes kurdes aliades de l'exmandatari iraquià Jalal Talabani, amb seu a Sulaimaniya (nord), que són opositores als kurds de Barzani i que governen el Kurdistan. Segons Simón, aquests últims són els responsables de la detenció dels espanyols.

Zona perillosa

Robin va contactar per última vegada amb la premsa el passat 21 d'agost, i va assegurar que estaria «uns dies sense cobertura», ja que havien d'iniciar l'últim trajecte, «el que més risc comporta, fins i tot vital», per intentar accedir a Sinjar.

Simón va assegurar no saber on es troben els detinguts, tot i que cronsidera que es troben a Dohuk o a Erbil, capital del Kurdistan i ambdues sota el control de Barzani, però segons li han indicat comandaments militars, «el consolat espanyol ja està en contacte amb ells, suposo que amb els detinguts i els peixmerga per veure els motius de la detenció».

Robin va estar un període de temps a Espanya a causa de les múltiples ferides que va rebre a l'Iraq en combat.