La tempesta Harvey, que va arribar a l'estat de Louisiana, va causar la mort d'almenys 30 persones a Texas, una xifra que ha anat creixent en les darreres hores i que s'espera que augmenti a mesura que els serveis d'emergència s'obrin camí entre les aigües. El Govern de Texas no havia donat xifres oficials a l'hora de tancar aquesta edició sobre les morts relacionades directament amb la tempesta i les autoritats municipals són les que estan confirmant a poc a poc el nombre de morts, ferits i desapareguts.

Mentre augmenta la xifra de víctimes, les tasques de rescat continuen i les autoritats intenten reforçar les infraestructures per evitar, entre altres coses, la ruptura de dues preses properes a Houston que dimarts ja van començar a desbordar-se, cosa que va forçar més evacuacions. Precisament a Houston, un alberg amb capacitat per a cent persones es va inundar durant la nit i va haver de ser evacuat.

La tempesta tropical es va afeblir a darrera hora del dia sobre el sud-oest de Louisiana mentre continuava deixant intenses pluges en aquest estat i l'extrem sud-est de Texas. Harvey es va anar desplaçant cap al nord-nord-est i s'espera un «debilitament addicional» del sistema en les pròximes 48 hores mentre es desplaça terra endins per Louisiana, de manera que es degradarà a depressió tropical.

Un total de 24.000 soldats de la Guàrdia Nacional dels Estats Units seran desplegats a l'estat de Texas per ajudar en les tasques d'emergència, rescat i ajuda dels afectats, va explicar el governador, Greg Abbott. El desplegament de més forces de la Guàrdia Nacional busca ajudar els equips de rescat, que s'han vist superats per la gravetat de les inundacions, sobretot a la ciutat de Houston, on almenys han perdut la vida una vintena de persones i desenes de milers han quedat desplaçades.

En tot cas, Harvey porta camí de convertir-se en el desastre natural més costós de la història dels Estats Units, segons els càlculs de l'empresa de meteorologia AccuWeather. El cost de l'impacte de Harvey per a l'economia nord-americana s'acostarà a almenys 160.000 milions de dòlars, va indicar AccuWeather en un comunicat, en precisar que aquesta xifra és similar l'«efecte combinat» dels huracans Katrina (2005) i Sandy (2012). «Aquest serà el pitjor desastre natural de la història nord-americana», va afirmar el fundador i president de AccuWeather, Joel Myers.

En aquest sentit, més de 195.000 persones han demanat ajuda econòmica al Govern dels Estats Units, segons funcionaris de l'Agència Federal de Gestió d'Emergències (Fema). L'Executiu, a més, ja ha proporcionat més de 35 milions de dòlars en assistència financera a aquells que l'han sol·licitat mitjançant una pàgina web establerta per Fema per donar informació i suport als damnificats.

Elogi als equips d'emergències

Per part seva, el president dels Estats Units, Donald Trump, va aplaudir la tasca dels equips d'emergència després de l'impacte de l'huracà Harvey a les costes de Texas i Louisiana, i va assegurar que han salvat «incomptables vides». A aquells «que han perdut éssers estimats, els vulls dir que tot Estats Units està afligit amb vostès, i els nostres cors s'uneixen amb els seus per sempre», va dir el magnat, que va insistir que el país superarà la catàstrofe.