uè pensar d'un representant públic que defineix la seva assistència a la institució a la qual pertany amb l'expressió «si haig de venir, vinc»?. És la frase utilitzada per Rajoy per resumir la seva compareixença d'ahir davant el Congrés, amb motiu dels seus vincles amb la trama Gürtel i amb Luis Bárcenas, als quals ni tan sols va esmentar. Si el recurs presidencial a l'Iran i Veneçuela com a finançadors de Podem ja resulta pelegrí, comparar el seu testimoniatge en el judici per corrupció del PP amb la testifical de Margarita Robles en el cas Lasa i Zabala s'endinsa en la vilesa, en el cas que pogués distingir-se de la resta del seu discurs.

Robles no va enviar al general Galindo, ni a Barrionuevo, un missatge amb el contingut «sigues fort, fem el que podem». La pretensió de Rajoy d'igualar en corrupció tots els partits, amb la consegüent invitació al silenci còmplice, no solament ve desmentida pels polítics del PP a la presó. El condueix a més a presentar-se com a víctima, un paper inacceptable en un president del Govern. En reclamar el mateix tracte que rep Pablo Iglesias, eleva un rival que en principi no amenaça les seves opcions. Delata la seva irritació.

Rajoy no hi té res a veure, no li afecta la responsabilitat d'haver dirigit el PP en l'apogeu de la corrupció. No solament va presumir d'avenços econòmics, també de la seva lluita contra el terrorisme, quan ve de patir un atemptat que supera en víctimes la suma de totes les accions terroristes registrades durant els vuit anys de Govern de Zapatero. És clar que pontifica sobre la matança gihadista de Barcelona c0mo si hagués ocorregut a l'estranger.

Igual que succeeix amb Catalunya, el president del Govern s'ha especialitzat a alimentar focs dantescos, el que demostra la duplicació del nombre d'independentistes durant el seu mandat. A continuació, es proposa com a única solució perquè la situació no empitjori. S'aferra al càrrec amb ràbia cap als altres perquè, en cas de perdre el poder, no té clar que la seva assistència al següent judici de corrupció del PP sigui en qualitat de testimoni.