Els delegats del Govern colombià i de la guerrilla de l'Exèrcit d'Alliberament Nacional (ELN) han aconseguit un acord bilateral d'alto el foc que començarà el proper 1 d'octubre i que s'estendrà per 102 dies, ha informat avui el president Juan Manuel Santos.

L'acord "tindrà una vigència inicial de 102 dies, és a dir anirà fins al 12 de gener de l'any vinent i s'anirà renovant en la mesura que es compleixi i s'avanci en les negociacions sobre els altres punts", va dir el cap de l'Estat colombià en una declaració en la qual va anticipar l'anunci oficial que faran les parts avui a Quito.

L'anunci es fa a dos dies de l'arribada a Bogotà del papa Francisco en una visita pastoral que també el portarà a Villavicencio, Medellín i Cartagena.

Santos va recordar que l'anunci del cessament bilateral del foc amb l'ELN es concreta "exactament cinc anys després" de l'anunci marc amb les FARC que "va conduir a la pau amb aquesta organització guerrillera", avui desmobilitzada.

Va detallar que es va aconseguir "després d'intenses negociacions que van acabar aquesta matinada un acord per declarar un cessament al foc i d'hostilitats bilateral amb l'ELN".

Igualment ha assegurat que la prioritat en aquest cessament el foc és "protegir els ciutadans".

En virtut de l'acord, l'escamot cessarà els segrestos, els atacs als oleoductes i altres hostilitats contra la població civil i el Govern garanteix, entre altres punts, suspendre les accions militars contra l'ELN.

"El papa arriba llavors en un moment únic de la nostra història, quan voltegem la pàgina d'un conflicte absurd i encarem amb il·lusió el futur", va dir Santos.

El Govern colombià i les FARC van signar un acord de pau al novembre passat i aquest grup, que ara es diu Força Alternativa Revolucionària del Comú, va iniciar la seva activitat com a partit polític el passat divendres a la cèntrica Plaça de Bolívar de Bogotà.

Per la seva banda, l'Executiu de Santos i l'ELN han tancat avui a la capital equatoriana, Quito, la tercera ronda de diàlegs que van iniciar al febrer.