Corea del Nord va provar la seva bomba atòmica més potent fins ara, un artefacte termonuclear que segons el règim pot instal·lar-se en un míssil intercontinental, el que si es confirma suposaria un important i perillós avenç en les seves capacitats militars. El sisè assaig nuclear nord-coreà i segon suposadament dut a terme amb un artefacte termonuclear culmina un període de frenètica activitat armamentística per part del règim de Kim Jong-un, després de provar més d'una desena de míssils balístics des de començaments d'any, entre ells dos d'intercontinentals.

Aquesta intensificació ha coincidit amb l'arribada al poder a la Casa Blanca de Donald Trump el gener passat i ha generat una de les pitjors crisis de seguretat a la regió en els últims anys. El nou assaig atòmic va tenir lloc cap a dos quarts d'una del migdia, hora local, quan els instituts sismològics de Seül, Tòquio i Pequín van detectar un fort terratrèmol de 6,3 graus en l'escala Richter d'origen aparentment artificial a causa de la seva escassa profunditat i amb hipocentre a la província on Corea del Nord ha realitzat els seus anteriors tests nuclears.

Unes hores després, els mitjans oficials nord-coreans van anunciar amb la seva habitual eufòria que el país havia provat amb «total èxit» un artefacte termonuclear que pot ser instal·lat en un dels seus míssils balístics intercontinentals (ICBM). «El test va ser realitzat amb una bomba amb un poder sense precedents», va assenyalar la cadena estatal KCTV, l'encarregada de donar les notícies més importants per al règim, que va afegir que l'assaig va tenir «dues fases» i va ser executat per ordre directa del líder Kim Jong-un.

Assaig potent

La intensitat de la detonació detectada pels països veïns i per l'Organització del Tractat de Prohibició Total de Proves Nuclears indica que es va tractar d'un assaig molt més potent que els cinc anteriors executats pel règim. L'explosió va tenir una potència estimada propera als 100 quilotons, el que suposa el quíntuple que l'anterior test atòmic nord-coreà de setembre de l'any passat, i unes onze vegades superior al detectat al gener del mateix any, quan Pyongyang va afirmar haver provat una altra bomba d'hidrogen, segons Seül.

Anàlisis posteriors van apuntar que el de gener de 2016 va ser un artefacte de característiques inferiors a un termonuclear, i en aquesta ocasió Seül i Tòquio van assenyalar que encara s'estan analitzant les dades recollides per determinar si es va tractar d'una bomba H.

L'assaig, en qualsevol cas, torna a demostrar que Corea del Nord no té cap intenció d'abandonar el seu programa nuclear tot i la pressió sense precedents de la comunitat internacional i les recents crides al diàleg des de Washington i Seül. El sisè test nuclear nord-coreà va tenir lloc pocs dies abans del 9 de setembre, quan se celebra l'aniversari de la fundació del país asiàtic i la mateixa data en la qual l'any passat va tenir lloc el seu cinquè assaig atòmic.

A primera hora del dia i abans de produir-se l'assaig, els mitjans estatals nord-coreans van afirmar que el país havia aconseguit desenvolupar amb èxit un explosiu nuclear d'aquest tipus que va ser carregat en un dels seus nous projectils ICBM, i van mostrar fotos de Kim Jong-un amb l'artefacte.

El test, unit als anteriors llançaments de míssils balístics dels últims mesos, sembla dirigit a demostrar amb fets que Corea del Nord és capaç d'arribar a territori nord-americà amb un míssil amb càrrega nuclear, encara que molts experts dubten que el país domini ja aquesta tecnologia.