El jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz va arxivar la causa contra l'ambaixador d'Espanya a l'Afganistan, Emilio Pérez de Ágreda, per la seva responsabilitat en l'atemptat de 2015 a Kabul en considerar que qui hauria d'haver vetllat per la seguretat de l'ambaixada és l'Estat i no el seu representant. La causa, que es va iniciar arran d'una querella presentada pels familiars d'una de les víctimes, també es dirigia contra el segon ambaixador, Oriol Solà, en relació amb l'atemptat talibà de l'11 de desembre de 2015 a la seu de l'ambaixada espanyola a l'Afganistan, en què van morir dos policies espanyols i set més van resultar ferits.

En un acte, el jutge destaca que «l'ambaixada es trobava fora de l'espai de seguretat (Green Zone) de la capital afganesa, el que suposava que la seu fos un objectiu especialment vulnerable davant de possibles atemptats» i afegeix que «l'Estat espanyol huria d'haver adoptat molt abans les corresponents mesures de seguretat».

D'aquesta manera, Pedraz considera que no se'ls pot atribuir un delicte d'homicidi imprudent per una «possible omissió de l'Estat», ni tan sols «a títol d'imprudència», ja que no són «experts en seguretat». Era l'Estat espanyol i no el seu ambaixador qui, segons el jutge, tenia la competència en la determinació de l'equip de seguretat i dels mitjans materials a l'ambaixada. I encara que tant Pérez de Ágreda com Solà es constituïen com la «màxima autoritat diplomàtica a l'exterior», no tenien «els deguts coneixements».