Merkel demanarà als socis europeus aturar el diàleg per a l'adhesió de Turquia

?Ankara acusa la cancellera de «fomentar el racisme i la discriminació en agenollar-se davant el populisme i l'afany de veure l'altre com a enemic»

05.09.2017 | 07:17
Merkel va participar en un acte electoral a Berlín.

La cancellera Angela Merkel plantejarà als seus col·legues europeus la possibilitat de trencar les negociacions d'accés a la UE de Turquia, segons va revelar el portaveu del Govern alemany, Sttefen Seibert. La cancellera, que mai es va mostrar entusiasmada amb la idea de tenir Turquia als consells de Brussel·les, propiciarà aquest debat en la cimera que els líders comunitaris celebraran a l'octubre.

En tot cas, des de diumenge a la nit i per primera vegada, Merkel compta amb el suport del segon partit en importància del país. En contra del que ha estat la posició majoritària al Partit Socialdemòcrata (SPD), Martin Schulz, el seu nou president i cap de llista a les eleccions del 24 de setembre, va afirmar en el seu debat electoral televisat amb Merkel que «com a canceller obriria consultes amb els socis europeus per aturar les negociacions d'accés a la UE de Turquia», que van començar el 2005, i suspendria tots els ajuts econòmics que rep aquesta nació en qualitat de candidata. Per a Schulz i l'SPD, 15 punts per darrere de la CDU de Merkel en els sondejos, va ser una promesa de risc, ja que la major part dels prop de 4 milions d'alemanys d'origen turc amb dret a vot avala l'SPD.

Per part seva, el Govern turc va acusar la cancellera i Schulz de «fomentar el racisme i la discriminació» per proposar que la Unió Europea suspengui les negociacions d'adhesió amb Turquia. «Que la política majoritària alemanya s'agenolli davant el populisme i l'afany de veure l'altre com a enemic només fa créixer la discriminació i el racisme», va dir el portaveu de la Presidència de Turquia, Ibrahim Kalin. El portaveu va assegurar que «no és casualitat» que els dos polítics alemanys «ataquessin Turquia i el president, Recep Tayyip Erdogan, reflectint així l'estretor de mires d'Europa».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema