Trump posarà fi al pla d'Obama que va impedir deportar 800.000 joves

La seva decisió s'executarà en un termini de vuit mesos per donar temps al Congrés a buscar una solució

05.09.2017 | 07:17
Donald Trump.

El president dels EUA, Donald Trump, posarà fi al pla migratori conegut com a Daca, que ha protegit de la deportació 800.000 joves indocumentats, però la seva decisió s'executarà en un termini de sis mesos per donar temps al Congrés a buscar una solució, va avançar el diari Politico. El diari, que citava dues fonts anònimes coneixedores de la decisió de Trump, va assegurar que alts assessors de la Casa Blanca es van reunir per preparar els detalls de l'anunci sobre el futur del Daca, que està previst per a avui.

A més, Politico va indicar que Trump ja ha informat de la seva decisió el president de la Cambra de Representants del Congrés, el republicà Paul Ryan. El president de la Cambra de Representants, altres republicans, nombrosos demòcrates i líders empresarials han pressionat Trump perquè mantingui el Daca, un programa que va promulgar el 2012 el llavors president Barack Obama i gràcies al qual 800.000 joves indocumentats han pogut frenar la seva expulsió, obtenir un permís temporal de treball i, en alguns estats, una llicència de conduir.

Trump pot acabar amb el Daca mitjançant una ordre executiva, el mateix mecanisme que Obama va usar per promulgar el pla el 2012 amb caràcter temporal, ja que el Congrés és l'únic que té capacitat per aprovar lleis i canviar el sistema migratori dels EUA

Durant la campanya electoral, Trump va prometre que acabaria amb el Daca, encara que posteriorment, ja des de la Casa Blanca, va reconèixer que aquest era «un dels temes més difícils» als quals havia de fer front durant la seva presidència, tot assegurant que l'encararia «amb cor», sense donar més detalls.

 Sobre si els «somiadors», com es coneix els joves protegits pel Daca, han d'estar preocupats, Trump va comentar la setmana passada que «estimem els somiadors. Estimem tothom. Creiem que els somiadors són fantàstics».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema