La refugiada més longeva d'Europa, Bibihal Uzbeki, una anciana afganesa de 106 anys, s'enfronta a l'expulsió de Suècia després que els serveis d'immigració del país escandinau rebutgessin la seva sol·licitud d'asil el passat maig. La seva odissea va ser documentada pels mitjans quan, fa dos anys, milers de refugiats procedents de Síria, però també de l'Iraq i l'Afganistan, intentaven arribar a Europa Occidental. Després d'accedir per la Ruta dels Balcans -on va ser registrada com la refugiada més longeva-, va arribar en tren i a peu fins a Suècia. Va ser al poble de Hova, on resideix amb 11 membres de la seva família, on va saber que seria deportada.

En conèixer la seva situació, l'anciana va patir una atac cerebrovascular. Des de llavors, està postrada en un llit i és incapaç de comunicar-se amb la seva família, que ja ha apel·lat la denegació.

Segons el servei d'Immigració suec, «en general, una edat avançada no constitueix en si mateixa un motiu per justificar l'asil». Així mateix, la sol·licitud de l'anciana s'hauria denegat perquè la de la resta de la seva família havia estat també rebutjada. «L'Agència Sueca de Migració afirma que no hi ha cap problema perquè ella torni a l'Afganistan si torna tota la família», va explicar Farzaneh Dehdari, representant legal de l'anciana.

Fugida fa 8 anys

La família va fugir de l'Afganistan fa vuit anys després que els talibans assaltessin la seva ciutat natal, Kunduz, i intentessin reclutar un dels néts de l'anciana Així ho va explicar als serveis d'immigració, si bé aquests van arribar a la conclusió que no hi havia cap amenaça «específica» contra ella «ni actual dels talibans».