ETA va assegurar que ha iniciat un debat intern «sobre el seu cicle i funció», que ha de respondre «a què ha de fer» la banda «perquè el procés independentista popular que s'ha iniciat es desenvolupi en les condicions més adequades per facilitar l'acumulació de forces que aconsegueixi dur a terme el dret a decidir». La banda terrorista fa aquesta reflexió en un comunicat publicat ahir pel diari Gara, en què explica que la seva reflexió interna «està en marxa, perquè el mètode de debat ja s'està duent a terme».

En el text s'afegeix que «tota l'organització farà una lectura mirant cap enrere, analitzarà la seva història i el camí realitzat des del canvi d'estratègia fins ara». «Partint d'aquesta base», la banda mirarà «cap endavant, per prendre decisions sobre la funció i el cicle d'ETA». L'escrit detalla que aquest debat, anunciat abans del procés de desarmament, s'ha retardat fins ara per «no entorpir altres debats que s'estaven realitzant a l'esquerra abertzale».

Per part seva, el lehendakari, Iñigo Urkullu, apel·larà al ple de política general que se celebrarà al Parlament basc dijous que vol aconseguir el «màxim consens» per avançar en un «acord integrador» i aconseguir l'objectiu «compartit de més i millor autogovern».

Aquesta és una de les idees generals del discurs que pronunciarà Urkullu a la Cambra Basca en aquest ple, en què també parlarà de l'informe «detallat» sobre les competències pendents de transferir que el Govern Basc remetrà a l'Executiu central i al Parlament de Vitòria amb l'objectiu de facilitar el «compliment ple» de l'Estatut de Gernika.

Urkullu considera que el model basc d'autogovern s'ha mostrat «eficaç», que les bases del projecte estan «establertes» i que ara l'objectiu és que a la ponència de la Cambra Basca «s'acordi amb el major consens una formulació oberta però concreta de bases i principis per a la reforma i actualització de l'autogovern».