El vot en contra del PSOE -que es va dividir en la votació- i d'Units Podem va impedir que tirés endavant una proposició de Ciutadans que buscava fer costat al Govern, el poder judicial i altres institucions de l'Estat davant el desafiament independentista de l'1 d'octubre a Catalunya. Quatre diputats socialistes es van abstenir tot i que la direcció del grup havia donat instruccions de votar en contra de la iniciativa després d'un apassionat debat als passadissos de la Cambra Baixa, minuts abans de la votació.

Els díscols van ser Soraya Rodríguez, que va defensar la seva abstenció en declaracions als periodistes, i tres socialistes andalusos, entre ells Antonio Pradas, que després va explicar que en el seu cas es va tractar d'un «error» i que no tenia intenció de trencar la disciplina de vot.

Finalment, no va ser possible l'acord entre Ciutadans i el PSOE per tirar endavant una esmena transaccional al text inicial després de la negativa de líder del partit taronja, Albert Rivera, a acceptar el punt que apostava per buscar una sortida «pactada i legal» al desafiament secessionista a Catalunya.

El PSOE va insistir a mantenir aquest punt, va explicar la diputada Meritxell Batet, en entendre que és «imprescindible obrir solucions polítiques i crear escenaris de diàleg» per evitar que el 2 d'octubre es mantingui la mateixa situació de «greu crisi territorial».

Rivera va destacar que no compartia aquesta via de diàleg amb aquells que es volen «saltar» la llei i «trencar» Espanya i va instar a sortir del Congrés «units» i no buscar «discrepàncies» perquè no era el moment. «Tenim una doble causa: defensar la democràcia i defensar-nos dels colpistes que ens volen treure la nacionalitat, els drets i les llibertats», va destacar Rivera, apel·lant al PSOE «fins a l'últim minut» perquè retirés de l'esmena la referència a treballar per una solució dialogada.

El diputat gironí del PDeCat va assegurar que «ha quedat clar» que Ciutadans és «l'ala dreta extrema del PP» i els seus membres «es proclamen legals de boca, però no els preocupa la vulneració de drets fonamentals».