El ministre espanyol d'Economia, Luis de Guindos, afirma que el Govern estaria disposat a negociar una major oferta de diners i autonomia financera a Catalunya si la regió desisteix dels "plans d'independència", en una entrevista publicada per "Financial Times".

"Un cop s'abandonin els plans d'independència, podem parlar", diu el ministre en declaracions fetes al diari a Madrid, en què sosté a més que el referèndum convocat per l'Executiu català per a l'1 d'octubre "seria una pantomima" sense legitimitat.

"Catalunya ja té molta autonomia, però podríem parlar d'una reforma del sistema de finançament i d'altres assumptes", manifesta el polític.

En l'entrevista, De Guindos indica que el Govern del Partit Popular estaria més obert a la negociació del que ho va estar el 2012, quan el llavors president de la Generalitat (Govern regional), Artur Mas, ha demanat més autonomia fiscal i financera.

"El 2012 estàvem enmig d'una crisi i centrats en evitar el rescat d'Espanya ... Però ara la situació ha canviat, tenim més espai fiscal, tenim una recuperació, i això obre noves oportunitats per a la discussió", argumenta.

"En l'època de Franco hi va haver dos referèndums"

El ministre subratlla que és probable que l'1 d'octubre hi hagi algun tipus de votació a Catalunya, però res que pogués cridar legítimament un referèndum.

"No es poden confondre unes quantes urnes amb el que vostè i jo entendríem com un referèndum legal", declara al diari en explicar que atès que la Justícia ha declarat el vot il·legal no hi haurà ni cens ni supervisió legal.

També compara la consulta aprovada pel Parlament català amb les realitzades durant la dictadura a Espanya del general Francisco Franco.

"En l'època de Franco hi va haver dos referèndums, però no vol dir que hi hagués democràcia", assevera.

"El Govern català sembla pensar que la llei és una cosa que es pot discutir, però a Europa ia Espanya l'aplicació de la llei és una cosa absolutament crucial", postil·la.

De Guindos també sosté que la independència seria "un suïcidi econòmic i financer" per a Catalunya, que, segons els seus càlculs, podria veure reduït d'un 20 a un 30% el seu creixement econòmic.

El ministre assenyala que, com a conseqüència de no estar a la Unió Europea, Catalunya afrontaria aranzels a l'exportació i la banca hauria de canviar la seva seu o perdre accés a liquiditat del Banc Central Europeu.

El FT assenyala que Catalunya representa una cinquena part de l'economia espanyola i té un producte interior brut semblant al de Portugal o Finlàndia, de manera que "Espanya també té els seus propis interessos financers a mantenir el país integrat".